Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Continental

Continental ontwikkelt speakerloos audiosysteem

04 JUL 2017 Remco Slump

Continental wil alle speakers uit je auto slopen. Een conventioneel audiosysteem zou zo’n 15 kilogram zwaar zijn en dat kan lichter. Continental gebruikt ‘simpelweg’ interieuroppervlakken als speakers en zegt daarmee 14 kilogram te besparen.

Foto: Continental

Waarom is Continental – bekend van onder meer de banden inderdaad – zo obsessief bezig met gewicht? Omdat in de jacht op een zo laag mogelijk brandstofverbruik iedere kilogram telt. Daarom heeft Continental een audiosysteem ontwikkeld zonder zware speakers.

 

Het werkt met compacte trilelementen die verwerkt zijn in bijvoorbeeld het dashboard, de deurpanelen en het dak. Die geven hun trillingen door aan de oppervlakken waarachter ze verstopt zitten en zorgen zo voor een natuurlijk, driedimensionaal geluid, aldus Continental.

 

Want volgens het bedrijf gaat de geluidskwaliteit er niet op achteruit in vergelijking met gewone speakers. Interieurdelen fungeren als klankkast, net als de body van een viool dat doet. Een ander voordeel is dat het systeem slechts 1 kilogram weegt en veel minder ruimte nodig heeft in de cabine van een auto.

 

LEES OOK: PEUGEOT-KLANTEN NIET GECHARMEERD VAN SPORT-GELUID

 

Het speakerloze systeem van Continental zit nog in de ontwikkelingsfase, dus verwacht niet dat het snel in productie gaat. Het is een interessante uitvinding, maar wel eentje die ons doet denken aan vroeger. Toen trilden de interieurdelen in onze tweedehands auto’s ook mee met de audio-installatie. Tot ze naar beneden vielen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%