Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: .

'Sleutelvrij' een auto meenemen

20 JUL 2017

amsterdam - Met een kastje tegen de gevel van het woonhuis het signaal van de auto en de sleutel opvangen om vervolgens de auto schadevrij te openen en te starten. De politie gaf een video vrij van een autodiefstal in het Noord-Hollandse Landsmeer, waarbij een Kia zonder veel inspanning werd gestolen.

Foto: Autovisie

Dat gebeurt met een zogenaamde ‘relay attacm’. Het kastje vangt het signaal van de autosleutel als onderdeel van het zogeheten ‘keyless entry’-systeem op en de code wordt gelezen en naar het voertuig doorgestuurd. Een tweede persoon kan op de knop van de centrale vergrending op de deurgreep klikken of aan de deurgreep trekken om de auto te openen. De centrale vergrending in de auto herkent immers het sleutelsignaal. Vervolgens kan er met hetzelfde signaal de auto gestart worden, aangezien de auto een startknop heeft.

 

GOEDKOPER

Het voorval in Landsmeer toont aan dat het voor criminelen onverminderd eenvoudig is om auto’s te openen die van een keyless entry systeem voorzien zijn. En dat is niet alles. De benodigde componenten voor het door het duo gebruikte apparaat zijn veel goedkoper en effectiever geworden.

Wat kun je er tegen doen? En wat doen de verzekeraars er tegen? Zie www.autovisie.nl

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%