Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
ANP
ANP
Foto: ANP

Youngman investeert miljoenen in Spyker

27 AUG 2012

ZEEWOLDE - Spyker Cars heeft een omvangrijke investeringsovereenkomst gesloten met de Chinese autofabrikant Youngman. Dat maakte de producent van exclusieve sportwagens maandag bekend.

Spyker D12 Peking To Paris Concept
Spyker D12 Peking To Paris Concept
Foto: Spyker
Spyker D12 Peking To Paris Concept
Spyker D12 Peking To Paris Concept
Foto: Spyker

Youngman steekt 10 miljoen euro in Spyker. In ruil daarvoor krijgt het een belang van 29,9 procent in het bedrijf uit Zeewolde. De Chinese onderneming betaalt 6,7 miljoen euro voor die aandelen, het overige bedrag is een lening.

Spyker en Youngman richten daarnaast een samenwerkingsverband op voor de ontwikkeling van de Spyker D8. Youngman investeert 25 miljoen euro in die samenwerking, waarin het een belang van 75 procent krijgt. De bijdrage van Spyker bestaat uit de technologie die is ontworpen voor de nieuwe sportieve terreinwagen (SUV).

Youngman was vorig jaar samen met het eveneens Chinese Pang Da in beeld als redder in nood voor Saab, dat op dat moment nog eigendom was van Spyker. Grootaandeelhouder General Motors blokkeerde echter de overname door de Chinese bedrijven, waarna Saab failliet ging.

Spyker en Youngman kondigden maandag ook de oprichting aan van een tweede joint venture, die aan de slag gaat met een erfenis uit het Saabverleden van Spyker, het concept Saab-Phoenix. Youngman kocht in 2011 de rechten op de ontwerpen voor die nieuwe auto. Op basis daarvan willen Spyker en Youngman een hele lijn nieuwe, dure auto's gaan ontwerpen. In deze samenwerking krijgt Youngman een belang van 80 procent, tegen 20 procent voor Spyker.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%