Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Renault Nissan Lada
Renault Nissan Lada
Foto: Renault-Nissan

Meerderheidsbelang Renault-Nissan in Avtovaz

12 DEC 2012 Bart Oostvogels

Renault-Nissan heeft een samenwerkingsverband gesloten met de grootste autobouwer van Rusland en eigenaar van Lada, Avtovaz. De Japans-Franse alliantie krijgt hiermee een meerheidsbelang in het Russiche bedrijf.

Groeiende automarkt

Renault-Nissan heeft in deze joint venture, met de naam Alliance Rostec Auto BV, een aanzienlijke meerderheid. De focus van de samenwerking zal liggen op het verder en sneller ontwikkelingen van producten van Renault, Nissan en Lada in de snelgroeiende markt van Rusland. "Dit is een historische overeenkomst met voor iedere partij een win-win-situatie. Het is een nieuw hoofdstuk in een al bestaande partnerschip", aldus Renault-Nissan CEO Carlos Ghosn.

2008

Renault kocht in 2008 een belang van 25 procent in het Russische Avtovaz en hoopt in juni 2014 een belang van 50,1 procent in de joint venture te hebben. Daarvoor zal het 366 miljoen dollar moeten investeren. Nissan had nog geen belang in Avtovaz en pomt daarom 376 miljoen dollar in het samenwerkingsverband. Daarvoor krijgt de Japanse partij een aandeel van 17,03 procent. Gezamenlijk komt dat neer op een bedrag van 742 miljoen dollar waarmee de partijen halverwege 2014 een aandeel van 67,13 procent verkrijgen. In totaal zal de alliantie dan een aandeel van 74,5 procent in Avtovaz hebben.

350.000 auto's

De deal volgt acht maanden nadat de Russische president Vladimir Poetin de bouw van een nieuwe fabriek had aangekondigd. In deze fabriek kunnen straks 350.000 auto's per jaar worden gebouwd. De bouw van deze fabriek is al in een ver stadium, want de Lada Largus rolt er al van de band. Straks worden er vijf modellen van zowel Nissan, Renault en Lada gebouwd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.4
+ / - -0.47%

Meest gelezen op Autovisie