Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Koenigsegg Agera R
Koenigsegg Agera R
Foto: Koenigsegg

Koenigsegg werkt aan luchthybride

31 JAN 2013 Guus Hoevenaars

Zowel Porsche als Ferrari stappen over op elektrohybride technieken om hun supercars relatief zuinig en toch krachtig te maken. Koenigsegg ziet deze zware techniek niet zitten en werkt aan een andere oplossing: luchthybride.

Eigenaar Christian von Koenigsegg hekelt in een interview met EVO Magazine het zware gewicht van de door veel fabrikanten gebruikte elektrohybrides. Vooral de accu voegt dan vaak veel gewicht toe. Koenigssegg werkt daarom aan een systeem dat de motor bij het remmen laat werken als een luchtpomp. Hierdoor wordt er samengeperste lucht opgeslagen in 40 liter carbonfiber tank. Deze lucht wordt vervolgens weer gebruikt om in de stad puur op lucht te rijden, door de motor wederom als luchtpomp te gebruiken, maar dan in omgekeerde richting. Dit zou tot twee kilometer kunnen zonder brandstof te gebruiken.

Airbird

Het systeem wordt door de Zweedse supercarbouwer Airbrid genoemd en is mogelijk dankzij de pneumatische kleppen in de motor. Christian verwacht dat het nog twee of drie jaar gaat duren voordat het systeem kan worden toegepast in een auto. “We werken samen met een busbedrijf en zij zullen het eerst gebruiken.”

Downsizen

Toch zal dit nieuwe systeem niet betekenen dat Koenigsegg gaat downsizen. De klant wil altijd meer vermogen, zo concludeert Christian. Wel denkt het kleine merk aan cilinderuitschakeling voor toekomstige modellen. 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%