Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
BMW M3 CRT
Foto: BMW

EU: auto's in zes jaar stiller maken

06 FEB 2013

STRAATSBURG - Nieuwe auto's in de Europese Unie moeten over zes jaar een beetje stiller zijn. Sportwagens mogen echter meer lawaai blijven maken dan gewone auto's.

Daarvoor stemde woensdag een meerderheid in het Europees parlement (EP) in Straatsburg. Het gaat slechts om een kleine beperking van het geluidsniveau, minder dan Nederland graag zou willen, stelt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies in een verklaring. Volgens haar zijn veel afgevaardigden gezwicht voor de lobby van de auto-industrie.

Drastisch

Merkies had het geluidsniveau van motorvoertuigen drastisch willen verlagen omdat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid. „Auto's stiller maken is de goedkoopste manier om geluidsoverlast aan te pakken”, benadrukt de sociaaldemocrate.

Teleurgesteld

Ook andere Nederlandse partijen reageren teleurgesteld. „Heel jammer, want geluidshinder tast de gezondheid aan”, zegt CDA-Europarlementslid Esther de Lange. „Parlementsleden uit landen met een grote auto-industrie zijn er schuldig aan dat de voorstellen zijn afgezwakt.”

Toine Manders (VVD) spreekt over het slechts mogelijke resultaat. Hij had graag strengere geluidsnormen gezien. „Op de Nederlandse snelwegen hadden honderden miljoenen euro's kunnen worden bespaard op geluidswerende maatregelen. Nu kan de belastingbetaler dat gaan betalen, terwijl de auto-industrie ook haar aandeel had kunnen bijdragen.”

Elektrisch

Het EP besloot verder dat elektrische en hybride auto's geluid moeten gaan maken, zodat je ze kunt horen aankomen. De huidige stille auto's zijn gevaarlijk voor bijvoorbeeld blinde of slechtziende voetgangers, fietsers en kinderen in steden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%