Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
BMW M3 CRT Foto: BMW
wo 06 feb 2013, 15:14 3 reacties

EU: auto's in zes jaar stiller maken

STRAATSBURG - 

Nieuwe auto's in de Europese Unie moeten over zes jaar een beetje stiller zijn. Sportwagens mogen echter meer lawaai blijven maken dan gewone auto's.

Daarvoor stemde woensdag een meerderheid in het Europees parlement (EP) in Straatsburg. Het gaat slechts om een kleine beperking van het geluidsniveau, minder dan Nederland graag zou willen, stelt PvdA-Europarlementariër Judith Merkies in een verklaring. Volgens haar zijn veel afgevaardigden gezwicht voor de lobby van de auto-industrie.

Drastisch

Merkies had het geluidsniveau van motorvoertuigen drastisch willen verlagen omdat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid. „Auto's stiller maken is de goedkoopste manier om geluidsoverlast aan te pakken”, benadrukt de sociaaldemocrate.

Teleurgesteld

Ook andere Nederlandse partijen reageren teleurgesteld. „Heel jammer, want geluidshinder tast de gezondheid aan”, zegt CDA-Europarlementslid Esther de Lange. „Parlementsleden uit landen met een grote auto-industrie zijn er schuldig aan dat de voorstellen zijn afgezwakt.”

Toine Manders (VVD) spreekt over het slechts mogelijke resultaat. Hij had graag strengere geluidsnormen gezien. „Op de Nederlandse snelwegen hadden honderden miljoenen euro's kunnen worden bespaard op geluidswerende maatregelen. Nu kan de belastingbetaler dat gaan betalen, terwijl de auto-industrie ook haar aandeel had kunnen bijdragen.”

Elektrisch

Het EP besloot verder dat elektrische en hybride auto's geluid moeten gaan maken, zodat je ze kunt horen aankomen. De huidige stille auto's zijn gevaarlijk voor bijvoorbeeld blinde of slechtziende voetgangers, fietsers en kinderen in steden.


Schrijf een reactie
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
06-02-2013, 21:38
⛄Hsnzhahdn (gast)
@Vinno93, als je gewoon de tekst goed leest staat er al in de 3e zin dat de sportwagens nog gewoon lekker veel en mooi lawaai mogen maken
  • 0
  • 0
06-02-2013, 20:15
frits spits (gast)
en binnenkort word ook het verhaal met chiptuning aangepast, omdat na chiptuning de CO2 uitstoot enorm toe neemt word dit ook aan banden gelegd. In NL met de CO2 belasting ( ipv BMP ) is het inmiddels een milieu delict!
  • 0
  • 0
06-02-2013, 20:14
vinno93 (gast)
om van te huilen! doodsteek voor mooi geluid, komen dus nooit meer van die mooi brullende en huilende motoren zoals die ligt in een Ferrari BB512, laatst nog gehoord op een oltimerbeurs in bremen, geweldig geluid!
  • 0
  • 0