Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Tanken bij zuiderburen steeds voordeliger
Foto: ANP

Grenspomp mist kwart omzet diesel en LPG

07 FEB 2014

DEN HAAG - Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland hebben in januari als gevolg van de accijnsverhogingen 24 procent minder diesel en 27 procent minder LPG afgezet dan een jaar eerder. De afzet van benzine liep met 13 procent terug. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van brancheorganisaties Bovag en Nove, op basis van 575 tankstations in het hele land, waarvan 130 op een steenworp van de grens.

Bovag-directeur Koos Burgman liet donderdag al weten dat de omzet van pomphouders in de grensstreek vorige maand „dramatisch” was teruggevallen. Burgman wil dat de laatste accijnsverhoging (per 1 januari) wordt teruggedraaid. Vooral voor diesel gaan automobilisten volgens hem nu massaal de grens over.

In heel Nederland werd vorige maand in totaal bijna 90 miljoen liter minder benzine (min 4 procent), diesel (min 11 procent) en LPG (min 19 procent) getankt dan in januari 2013. „Dat vertaalt zich alleen al voor de eerste maand van het jaar in zo'n 45 miljoen euro minder aan accijnsinkomsten voor de schatkist, plus nog eens ongeveer 20 miljoen euro aan btw”, stellen de brancheorganisaties.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.1 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%