Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De huidige TX4
De huidige TX4
Foto: The London Taxi Company

Beroemde Londense taxi krijgt internationale carrière

Nieuwe fabriek voor 'London Taxi'

31 MRT 2015 Bart Oostvogels | Autovisie

AMSTERDAM - The London Taxi Company is tegenwoordig in handen van het Chinese bedrijf Zhejiang Geely Holding Group Co. De Chinezen hebben grote plannen met de beroemde taxi en investeren daarom 372 miljoen dollar in een nieuwe fabriek in het Britse Coventry.

The London Taxi Company
The London Taxi Company
Foto: The London Taxi Company
The London Taxi Company: toekomstvisie
The London Taxi Company: toekomstvisie
Foto: The London Taxi Company

Eind 2017

Volgens de Chinezen zitten meer steden te wachten op het typische taximodel. Vandaar dat het bedrijf investeert in een nieuwe fabriek met een tien keer hogere productiecapaciteit. Momenteel bouwt The London Taxi Company zo’n 3.600 units per jaar in Coventry, maar met de nieuwe faciliteit ligt de output op 36.000 op jaarbasis. De investering levert in de regio duizend nieuwe banen op.

Geely investeert niet alleen in een nieuwe fabriek, maar werkt eveneens aan een compleet nieuwe taxi. Dat moet ook want de huidige generatie voldoet niet aan de strengere emissienormen voor taxi’s die vanaf 1 januari 2018 gaan gelden. Het nieuwe model staat gepland voor eind 2017. Geely start eerst de verkoop in Engeland. Een internationale carrière volgt een jaar later.

Februari

Geely nam the London Taxi Company in februari vorig jaar over van het bedrijf Manganese Bronze. Voor de fabrikant werd 11 miljoen Pound Sterling neergeteld, omgerekend 13,9 miljoen euro. Manganese Bronze, dat de zwarte taxi's al sinds 1948 bouwde, draaide al sinds 2007 met verlies. Mede door een veiligheidsprobleem in de TX4 kwam de verkoop vorig jaar stil te liggen en stevende de fabrikant op een faillissement af. In overleg met de curatoren heeft de Chinese autobouwer Geely, dat in 2006 een aandeel van 23% in de onderneming nam, het volledige bedrijf gekocht. Geely gaf direct aan dat het de fabriek in Coventry snel te hulp zou komen. Die belofte wordt nu waargemaakt.

Plannen om naar de AutoRAI te gaan? Neem nu een halfjaarabonnement op Autovisie magazine voor slechts 35 euro en ontvang gratis twee AutoRAI-toegangskaarten t.w.v. 36 euro!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%