Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
BMW i8
BMW i8
Foto: BMW

Grotere motoren voor BMW i8 overwogen en getest

08 OKT 2013

BMW heeft voor de aandrijflijn van de i8 in eerste instantie gekeken naar grotere verbrandingsmotoren voordat voor de fonkelnieuwe 3-cilinder werd gekozen. "Tijdens het ontwikkelingsproces wijzigde het concept van de i8. We kozen voor een efficiente aandrijflijn in plaats van puur motorvermogen", zo laat een van de betrokkenen aan Autovisie weten.

BMW i8
BMW i8
Foto: BMW

Prototypes

"Een V12-motor hebben we nooit overwogen en een V10-krachtbron viel vrij snel af. Iedereen kan een sportwagen met een acht-, tien- of twaalfcilinder motor met een verbruik van 20 l/100 km bouwen. Maar een hybride-aandrijflijn met een verbruik van 2 l/100 km is een ander verhaal. Vandaar de keuze voor elektrische ondersteuning", aldus de hooggeplaatste techneut tegenover Autovisie tijdens de persintroductie van de kleinere i3. "We hebben prototypes met een V8 en een 6-cilindermotor gebouwd, maar nadat we de keuze voor hybridetechniek hadden gemaakt, zagen we af van de 6-cilindermotor vanwege koelproblemen, warmte-ontwikkeling en -met name- gewicht. Het werd de nieuwe 3-cilinder. Dat besluit namen we nu drie jaar geleden."

Fonkelnieuw

De 3-cilindermotor is in de basis dezelfde motor als de krachtbron die BMW in de Mini-modellen en toekomstige 1 en 2 Serie gaat aanbieden. Het gebruik in de i8 moet dan ook een positief effect hebben op de levering van de motor in de andere BMW-producten. Immers, de driecilinder is fonkelnieuw voor het merk. "Met het aanbieden van het motorblok in de i8 laten we zien waartoe we in staat zijn. Dat moet vertrouwen wekken bij de kopers van de nieuwe Mini en toekomstige 1 Serie. Dat geldt tevens voor de basis voor de motor. Het is geen 4-1, maar een halve zescilinder, gebaseerd op onze icoon dus."

Visitekaartje

De techneut benadrukt dat de motor zoals gebruikt in de i8 ook daadwerkelijk alleen in de sportcoup'e wordt toegepast. "Het is ons visitekaartje. De versies voor de Mini en andere BMW-modellen zijn minder krachtig."

Schrijf een reactie
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
08-10-2013, 13:36
arretje (gast)
BMW is op de goede weg, het voelt de tijdgeest goed aan Een moedige stap om een beproefd concept te verlaten en out of the box te durven denken,er is zeker een generatie praktische idealisten die hierin mee durft te gaan (likeme) maar ik denk toch dat er voor de Amerikaanse markt nog wel een zwaardere uitvoering klaar staat.....maar dan in de vorm van een M8 series.
  • 0
  • 0
16.0 °C
N4
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 451.79
+ / - +0.19%