Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
SRT Viper
SRT Viper
Foto: Dodge

Nieuwe Dodge SRT Viper is nog giftiger

04 APR 2012 @BartOostvogels

Het lange wachten is eindelijk voorbij. Dodge heeft het doek getrokken van de fonkelnieuwe SRT Viper. Downsizing kennen ze in Amerika niet. Hij heeft een nog betere motor, heeft nog meer kracht en weegt nog minder. Kortom: vuurwerk!

SRT Viper
SRT Viper
Foto: Dodge
SRT Viper
SRT Viper
Foto: Dodge
SRT Viper
SRT Viper
Foto: Dodge
SRT Viper
SRT Viper
Foto: Dodge
SRT Viper
SRT Viper
Foto: Dodge

VIDEO: 20 JAAR DODGE VIPER

Geen Dodge Viper, maar SRT Viper. Dat is de naam van het nieuwe vlaggenschip van de autofabrikant. Dodge presenteert onder de merknaam SRT twee modellen, de Viper en Viper GTS. Het duo is grotendeels opgetrokken uit materialen als koolstofvezel en aluminium. Dat houdt het gewicht laag. Dodge levert de SRT Viper ook met een zogeheten SRT Track Package. Daardoor daalt het gewicht van de SRT Viper met enkele kilo's. Standaard weegt de sportwagen 1452 kilogram, maar door de toevoeging van het Track-pakket daalt dat gewicht naar 1426 kilo. De SRT Viper GTS weegt meer dan de reguliere versie, maar is door de toevoeging van speciale technieken een sportievere auto. "De SRT Viper GTS is bedoeld voor mensen die nog meer sportiviteit wensen. Zo heeft het model een speciale actieve ophanging, waarmee bochten sneller genomen kunnen worden", zegt Dodge. Het model meet 4,46 meter in de lengte, is met 1,94 meter bijna twee meter breed en is 1,25 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,51 meter. Het design komt grotendeels overeen met voorgaande types. De supercar kent nog steeds de langgerekte neus, met een korte cockpit en een subtiele ophoging voor het achtersteven.

EXTRA GIF

De technici van Dodge hebben zich vooral gericht op de carrosseriestijfheid van het model. Volgens de fabrikant is de stijfheid met 50 procent toegenomen. Het merk heeft daarbij vooral gebruik gemaakt van technieken uit de racerij. Rollen doet de SRT Viper standaard op Pirelli P Zero-banden. De banden vóór hebben een afmeting van 295/30, achter plaatst Dodge liefst 335/30 brede sloffen. Het Viper-recept is grotendeels hetzelfde gebleven, al is bij het ontwikkelingsproces wat extra gif gebruikt voor een nog betere mix. Kracht, pure automobiele kracht, dat is wat Dodge met de SRT Viper heeft proberen te bereiken.

De SRT Viper en SRT Viper GTS hebben allebei een volledig van aluminium vervaardigde 8,4 liter V10-motor met een vermogen van 640 pk en 814 Nm koppel. Het blok is in staat een toerental van 6.200 tpm te draaien. Schakelen gebeurt met een manuele Tremec TR6060-zesbak. De tank heeft een inhoud van 70 liter. Het exacte verbruik van het de V10-motor is niet vrijgegeven evenals de prestaties van het model. De topsnelheid ligt ver boven de 300 km/h.

FABRIEK

De nieuwe Dodge Viper wordt later dit jaar gebouwd in de Conner Avenue Assembly Plant in Detroit die speciaal voor de sportwagen opnieuw geopend is. Aangezien de fabriek enige tijd is gesloten en er plaats is voor 150 werknemers, krijgen de mensen die er al eerder gewerkt hebben de kans om er opnieuw aan de slag te gaan. Ter voorbereiding van de nieuwe Viper zijn er al enkele maatregelen genomen. Zo hebben de 150 werknemers al verschillende cursussen achter de rug om alles te weten te komen over de tweezitter.

CIJFERS

De productie van de Viper begon in mei 1992 in de New Mack Assembly Plant. In oktober 1995 werd de productie verplaatst naar de Conner Avenue productiefaciliteit. Daar maakten de werknemers voor vijftien jaar lang twaalf Vipers per dag. In totaal zijn er van het eerste Viper-model 22.070 gebouwd. De productie van de machtige V10-motor werd in mei 2001 van de productieplaats Mound Road Engine verplaatst naar Conner Assembly. In 2003 verscheen de tweede generatie Viper op de markt in de vorm van de SRT10 Roadster. De SRT10 Coupé volgde in 2005. Op 2 juli 2010 stopte de productie van die modellen en werd de fabriek gesloten. In totaal zijn er van de Coupé en Roadster 28.056 vervaardigd.

 

BEKIJK OOK DE FONKELNIEUWE DODGE SRT VIPER GTS-R

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%
Meer Premium