Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: reuters

Ford Genk weer actief

08 JAN 2013

BRUSSEL - De autofabriek van Ford in het Belgische Genk wordt weer opgestart. Vanaf woensdag gaan de werknemers weer aan de slag. Maandag werd bekend dat 54 procent van het personeel voor heropening is.

De arbeiders konden de afgelopen weken stemmen over de door de vakbonden en de directie zwaarbevochten voorstellen. Het is de bedoeling dat er in de eerste 3 maanden van 2013 40 dagen gewerkt gaat worden. Er zouden dan dagelijks 1000 auto's van de lopende band moeten rollen. In ruil daarvoor krijgen de werknemers 140 procent van het basisloon uitbetaald.

Of daadwerkelijk auto's van de band gaan komen, is nog maar de vraag. De kans is namelijk zeer aannemelijk dat veel arbeiders die tegen het compromis waren, het werken gaan vertragen of onmogelijk maken.

In oktober vorig jaar kondigde Ford aan de fabriek in Genk te gaan sluiten. Sinds die tijd blokkeren vakbonden de fabriekspoorten om te verhinderen dat voertuigen die al af zijn en cruciale auto-onderdelen het terrein kunnen verlaten. De productie lag al tijdelijk stil toen de sluiting bekend werd gemaakt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%