Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Mercedes-Benz CLA 4Matic
Mercedes-Benz CLA 4Matic
Foto: Mercedes-Benz

Eerste A-telg met integraal aandrijving

Vierwielaandrijving voor Mercedes CLA

12 DEC 2012 Bart Oostvogels

stuttgart - Voor het eerst wordt de A-Klasse ook met vierwielaandrijving leverbaar. De vierdeursvariant van de kleinste Benz, de CLA, krijgt de techniek als eerste.

Mercedes-Benz CLA
Mercedes-Benz CLA
Foto: Schulte Design
Mercedes-Benz CLA 4Matic
Mercedes-Benz CLA 4Matic
Foto: Mercedes-Benz

De A-Klasse is de enige personenauto van Mercedes met voorwielaandrijving en voor dat platform was nooit een extra aandrijfas naar de achterste wielen beschikbaar. Met de komst van het nieuwe A-Klassemodel heeft Mercedes direct met een extra aandrijfas rekening gehouden.

Het 4Matic-systeem op de kleinste Mercedes-modellen stuurt onder normale rijomstandigheden alle trekkracht naar de voorste wielen. Wanneer de voorwielen grip verliezen, worden via een elektro-hydraulische multi-disk koppeling ook de achterste wielen aangedreven. Mercedes claimt dat het systeem25% lichter is dan de techniek die de concurrentie (lees Audi) gebruikt.

Met de vierwielaangedreven A-Klasse wil Mercedes niet alleen terrein winnen in de Alpenlanden, maar ook in de Verenigde Staten. De CLA maakt zich op voor een carrière in Amerika. Het aanbieden van een vierwielaangedreven uitvoering vergroot de afzet.

-.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 449.6
+ / - -0.88%