Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Foto: Skoda

Skoda Octavia: generatie III

11 DEC 2012 Bart Oostvogels

Kort na de nieuwe Rapid presenteert Skoda alweer het volgende model: de nieuwe Octavia. De auto is gegroeid, biedt meer binnenruimte en is lichter dan zijn voorganger.

Skoda Octavia
Skoda Octavia
Foto: Skoda
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Foto: Skoda
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Foto: Skoda

Toegenomen

De Octavia is compleet nieuw en maakt net als de Audi A3, Seat Leon en Vokswagen Golf gebruik van de MQB-architectuur. Het lijnenspel van de auto is met enige voorzichtigheid neegezet. De designers kiezen duidelijk voor 'veilig' en 'clean'. Waar het vooral om draait bij het model is de ruimte. En die is fors toegenomen. De lengte van de derde generatie Octavia groeit met 9 cm (nu 457,9 cm), in de breedte groeit hij 4,5 cm en de assen staan 10,8 cm verder uit elkaar. Mede door dat laatste hebben de passagiers achterin meer binnenruimte. De bagageruimte meet liefst 590 liter. De hatchback mag dan wel gegroeid zijn, door lichtere staalsoorten te gebruiken tijdens het productieproces is de Skoda tot 102 kilogram lichter dan zijn voorganger.

Motoren

Skoda levert de Octavia met verschillende motoren, te weten vier benzineversies en vier diesels. Een van de diesels wordt de 1.6 TDI met 105 pk. Deze versie heeft een CO2-uitstoot van 89 g/km. Bij de martkintroductie in het voorjaar van 2013 valt hij daarmee net buiten de 14 procent-boot. Er wordt daarom nog bekeken om de emissiewaarde van dit model verder te verlagen. Later staat nog een aardgasvariant op het programma. Iedere krachtbron heeft een stop/startsysteem. Skoda koppelt de motoren aan manuele of DSG-transmissies.

Hulp

De Tsjechen voorzien de auto van diverse nieuwe veiligheidsvoorzieningen. Zo is het model onder meer uitgerust met rijbaanhulp, een noodstopfunctie, een actieve motorkap en vermoeidheidsdetectie. Opties zijn onder andere een adaptieve cruise controle, een intelligente lichtassistent, verkeersbordherkenning en parkeerhulp. Voor het eerst is de auto ook te krijgen met een elektrisch bedienbaar panoramadak.

Voorjaar 2013

De nieuwe Octavia arriveert eerst als vijfdeurs hatchback op de markt. De Combi gaat kort na de hatchback in de verkoop. Het publiek kan met beide modellen voor het eerst kennismaken tijdens de Autosalon van Genève in maart 2013. De Combi heeft ten opzichte van de hatchback een meerprijs van 1.000 euro. De definitieve prijzen volgen later.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%