Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Onderzoek Volkswagen neemt maanden in beslag
Foto: ANP

Stichting VolkswagenAudiclaim eist schadeloosstelling voor VW-bezitters

01 OKT 2015

De stichting VolkswagenAudiclaim gaat alle schade voor de bezitters van een Volkswagen met de EA 189-dieselmotor verhalen op de Pon Dealer Groep BV, een zusteronderneming van Volkswagen-importeur Pon's Automobielhandel. De stichting legt een schadeclaim van 800 miljoen euro neer en eist vooruitlopend op de uitspraak een voorschot van vijf miljoen euro.

Foto: Bloomberg

Mr Oscar van Oorschot, advocaat en voorzitter van de Stichting VolkswagenAudiclaim zegt dat zich al 1.000 personen hebben aangemeld. Hij maakt zich sterk voor de bezitters van een Volkswagen, Audi, Seat of Skoda met de 1.6 TDI- of 2.0 TDI-dieselmotor, waarin de autofabrikant speciale software toepast die de emissie-uitstoot vermindert. Volkswagen heeft aangegeven dat de programmatuur in elf miljoen voertuigen wereldwijd is toegepast, waarvan volgens importeur Pon's Automobielhandel in Leusden 160.000 exemplaren in Nederland zijn geleverd.

Lees ook: Het gezamenlijke Autovisie/DFT-dossier met alle artikelen over VW en Dieselgate

Van Oorschot beweert dat door de software-affaire de modellen met de programmatuur aan boord met minimaal 15% in waarde zijn gedaald. Hij zegt dat het modificeren van de software tot "minder comfort, minder vermogen en een hoger brandstof" leidt. De schade per klant bedraagt volgens de advocaat tussen de € 3.000,- en € 7.000,-. "Gelet op het aantal van 160.000 betrokken personenwagens geeft dit een totaal gemiddeld schadebedrag in Nederland van € 800.000.000,-. Voor dit bedrag stellen wij de Pon Dealer Groep BV bij deze aansprakelijk", aldus Van Oorschot. Hij eist een voorschot van schadeloosstelling van € 5.000.000,-.

Dealer Groep

De Pon Dealer Groep BV maakt onderdeel uit van de Pon Holding en omvat een klein deel van de Volkswagen-, Audi-, Seat- en Skoda-dealers in Nederland. De overige dealerbedrijven zijn in handen van zelfstandige ondernemers.

De importeur van Volkswagen wil geen commentaar geven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.6 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%