Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie
Bentley MK VI van Herman Graber
Bentley MK VI van Herman Graber
Foto: Bonhams

Onder de hamer: Een gemoderniseerde Bentley MK VI

06 FEB 2013 Vincent van der Vinne

Zwitsers maken niet alleen mooie horloges. Op de veiling van Bonhams in Parijs wordt een Bentley MK VI van Herman Graber aangeboden.

Foto: Boek Vincent van der Vinne

Merkwaardig

De ontwerpen van deze Zwitserse carrosseriebouwer zijn vaak al op afstand herkenbaar. Dat geldt ook voor deze auto. De Bentley lijkt in dit geval sprekend op een Alvis TD21 convertible van Graber. De Bentley is wat groter uitgevallen. Dat deze MK VI op de Alvis TD21 lijkt is echter merkwaardig. Want de Alvis stamt uit eind jaren vijftig, het chassis van de MK VI verliet in 1947 de fabriek. De Bentley ziet er zodoende ‘te’ modern uit, het lijkt eerder een Bentley S1 te zijn. De reden daarvan is dat Graber de auto later van een nieuwe carrosserie voorzag. Daardoor ziet de Bentley er een stuk jonger uit.

Zeven

In de veertig en vijftig heeft Graber circa tien Bentley’s van het type MK VI van een carrosserie voorzien. Zeven daarvan hebben de tijd overleefd. Mede daardoor worden er niet vaak Bentley’s met een carrosserie van Graber op veilingen aangeboden. De laatste tien jaar werden slechts twee andere Bentley’s van Graber bij opbod verkocht. Deze twee auto’s werden in de afgelopen vijf jaar meerdere malen op veilingen verkocht. Een van die twee was een Bentley MK VI van Graber uit 1948 die in 2009 voor bijna 160.000 pond geveild. Terug naar de Bentley die op 7 februari in Parijs wordt geveild. De auto bevindt zich tot op heden in bezit van dezelfde familie en wordt nu voor het eerst sinds 1947 in verkoop gebracht. Het veilinghuis Bonhams verwacht dat de Bentley op 7 februari tussen 75.000 en 100.000 euro zal opbrengen. Dat is minder dan men tegenwoordig op veilingen moet betalen voor bijvoorbeeld een Citroën ID19 cabriolet van Chapron.

6.2 °C
ZZO2
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 459.29
+ / - -0.1%