Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Koopwijzer: Nissan Cube
Koopwijzer: Nissan Cube
Foto: Autovisie / Bas Snijder

Koopwijzer: Nissan Cube

31 JAN 2013 occasionspecialist Bas Snijder

Onvergetelijke of onvergeeflijke vormgeving? De hoekige vormen van de Nissan Cube laten weinig ruimte voor discussie.

Koopwijzer: Nissan Cube
Koopwijzer: Nissan Cube
Foto: Autovisie / Bas Snijder

Hoe vaak kom je een auto tegen die wordt omschreven als ‘een bulldog met zonnebril’? Toch is dat precies hoe Nissan de Cube aanprijst, de kubusvormige auto die al vele jaren een hit is onder Japanse stedelingen. De eerste generatie van het model, uit 1998, was nog een gewone, conservatief vormgegeven stadsauto. Dat veranderde in 2002 met diens opvolger. Uitbundige hoekige vormen, gekke kleuren, verrassende accessoires en speciale Limited Editions zorgen op de thuismarkt voor grote verkoopaantallen. Nissan prijst het model aan als een comfortabele rijdende huiskamer en een ideaal vervoermiddel voor kleinbehuisde stadsbewoners.   

Haardkleed
In 2008 wordt de derde modelreeks getoond. De excentrieke kubusvorm, met rechte en ronde vormen en een asymmetrische raampartij, blijft behouden. De binnenkant is minstens zo apart als de buitenkant. De golvende vormen van dashboard en deurpanelen wekken de suggestie dat je in een bubbelbad zit en het meubilair is gemodelleerd naar comfortabele stoelen en banken. Om de huiselijke sfeer te versterken, levert Nissan een soort haardkleedje annex antislipmat voor bovenop het dashboard.

Duurder
Aangespoord door het succes van de nieuwe Mini en de Fiat 500 maakt de Cube voor het eerst de overstap naar Europa. In Nederland staat de kekke kubus vanaf 2009 in de showroom. Ondanks het vernieuwende concept en het comfortabele interieur wordt het geen succes. Minder dan tweehonderd auto’s worden er op kenteken gezet, wat mede ligt aan de stevige prijs. Door ongunstige wisselkoersen en hoge transportkosten is de Cube duurder dan de minder opvallende Note, terwijl modegevoelige klanten blijven uitwijken naar de veilige havens die Mini en Fiat heten. Mede daardoor komt krap een jaar na de introductie een einde aan het Europese Cube-avontuur.


Onvergelijkbaar

De Nissan Cube is uniek in zijn klasse. Iets minder opvallende vormgeving, of meer gewenningstijd, had het verkoopsucces zonder twijfel vergroot want het is een ruime, doordachte en onthaastende auto. Ook kwalitatief is het een uitstekend product, want ‘made in Japan’, en dankzij de geringe verkoopaantallen trekt het model nog altijd veel bekijks. Zoek je een compacte auto met een onvergelijkbaar uiterlijk en grote hoeveelheden comfort, doe dan eens gek en laat je verrassen met een proefrit.

Autovisie selecteerde de volgende zoekopdrachten op Gaspedaal.nl:

>>> Nissan Cube

Meer informatie over de Nissan Cube staat in Autovisie nummer drie, die vanaf donderdag 31 januari in de winkels ligt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.7 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%
Meer Premium