vrijdag 08 september 2017
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Drie vermogensexperts adviseren Jan Modaal bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid

’Rijk worden kan ook in stappen’

08 SEP 2017 Patricia Boon en Martijn Klerks

Miljonair worden kan iedereen, als je maar genoeg discipline aan de dag legt. Maar dat betekent niet dat je gierig moet worden, zeggen Ketty Lollia, Oeds-Jan Postma en Patrick Wessels. Zij schreven alle drie een boek over je vermogen uitbreiden én ervan genieten.

Misschien is hij in zijn pogingen om zijn kinderen financiële discipline bij te brengen iets te ver gegaan, geeft Oeds-Jan Postma halverwege het gesprek met de drie vermogensdeskundigen toe. „Bij het Kruidvat mocht mijn oudste een zak drop kopen”, vertelt de schrijver van Miljonair met een gewone baan.

„Pakt hij drie zakken van elk 400 gram. ’Eerst wegen!’ zegt hij. En dan blijkt dat er in één zak 402 gram drop zit, en in een andere zak 396 gram. Hij heeft natuurlijk die eerste zak gekocht. Dat is toch één dropje meer voor hetzelfde geld.”

Zó ver moet je dus niet gaan, wil Postma met die anekdote maar zeggen. Maar een beetje meer financieel bewustzijn, dat zouden veel Nederlanders wel kunnen gebruiken, vindt hij.

Vandaar dus dat boek, over hoe je met een modale baan een vermogen van één miljoen euro kunt vergaren. Postma heeft zijn eigen tips in elk geval ter harte genomen, en met resultaat. „Het is wel spannend om daarmee ’uit de kast te komen’”, bekent hij, „want geld is een taboe.”

Ketty Lollia, NLP-therapeut en auteur van Voel je vrij, Vind je weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid, knikt. „Op school leren we nog steeds dat je goede cijfers moet halen om een goede baan te krijgen, zodat je daarna van je pensioen kunt genieten. Die wereld bestaat voor veel mensen niet meer. Ik wil met mijn boek laten zien dat het belangrijk is om emotioneel en financieel weerbaar te worden.”

Dat zou moeten beginnen met scholing, zegt Patrick Wessels, afgestudeerd consumentenpsycholoog en bezig met een boek over dat onderwerp dat dit voorjaar moet verschijnen. „Leer kinderen bewust om te gaan met geld, leer ze boodschappenlijstjes maken en na te denken over wat ze echt nodig hebben. Dat helpt.”

Dat wordt vaker geroepen: mensen moeten financieel bewuster leven. Waarom komt dat bewustzijn er niet?

Postma: „Ik denk dat er een programmeerfout in onze hersenen zit. De korte termijn wordt overschat, de lange termijn wordt juist onderschat.”

Wessels: „Het geeft op korte termijn inderdaad een prettig gevoel als je een dure broek koopt, materialistisch denken is kennelijk makkelijker. Maar in onderzoek zie je dat mensen uiteindelijk gelukkiger worden van ervaringen die ze kopen, in plaats van spullen.”

Postma: „Je zou dat kunnen veranderen door meer besluiten rationeel te nemen. Normaal gesproken neem je 95% van je besluiten zonder je ervan bewust te zijn. Ik weet niet of je dat percentage veel lager kunt krijgen, maar ik ben al blij als ik 10% van mijn besluiten rationeel weet te nemen.”

Kachel een graadje lager, de supermarktacties in de gaten houden… Is bewust met geld omgaan niet gewoon hetzelfde als gierig zijn?

Lollia: „Het gaat om bewustzijn. Er is een verschil tussen gierig en zuinig leven. En je hoeft echt niet alle tips op te volgen, als je er maar met eentje begint, is dat al heel wat. En wanneer je merkt dat je dat volhoudt, kun je er nog een besparing aan toevoegen. Ik heb weleens met een huishouden in de bijstand naar de begroting gekeken, en zelfs daar kun je nog bezuinigen, zodat je iets overhoudt. En dat geld kun je vervolgens, bijvoorbeeld door te investeren in aandelen of aandelenfondsen, voor jou laten werken.”

Wessels: „Het is geen gierigheid, het gaat erom dat je keuzes maakt. Je kunt een keer heel duur uit eten gaan, maar voor datzelfde geld kun je ook diverse keren in een goedkoper restaurant een hapje eten. Of verwen jezelf met een paar kleine, leuke dingen in plaats van een grote aankoop. Je brein wordt gelukkiger van een paar kleine aankopen dan van één grote. Op die manier zorgt je geldbewustzijn ook dat je meer geniet van je geld.”

Alle kleine beetjes helpen.

Postma: „Nou, ik houd ook wel van radicale stappen. Als je begint met het opschrijven van een droom, heb je een beeld in je hoofd. Wanneer je het hebt opgeschreven, is het gemakkelijker om er regelmatig bij stil te staan. Alleen al dat opschrijven van je droom – €1 miljoen aan vermogen hebben, financieel onafhankelijk zijn, je kinderen laten studeren, eerder stoppen met werken, wat dan ook – is een grote stap in je financiële bewustwording. Veel mensen doen het verkeerd om, vind ik: ze geven eerst geld uit aan alles wat ze willen hebben, en kijken daarna wat ze nog kunnen sparen. Het is beter om eerst te kijken wat je wilt sparen en investeren, en daarop je uitgaven aan te passen.”

Het klinkt zo simpel. Waarom lukt het dan zoveel mensen niet om het vol te houden?

Lollia: „Omdat mensen hun doel proberen te halen zonder tussenstappen. Ze hebben het idee dat ze enorm moeten bezuinigen en dat ze nooit meer iets mogen uitgeven. Veel mensen denken dan ook dat ze nooit meer mogen genieten en beginnen er dan ook niet eens aan. Het gaat er om dat je en spaart en daarnaast ook nog geniet. Mijn dochter heeft een baantje. Van het geld dat ze verdient, spaart ze vijftig procent. Ze geeft een kwart uit aan wat leuks en de rest bewaart ze zodat ze daar later nog een keer wat van kan kopen. Zo geniet ze tussendoor van haar geld en creëert ze ook financiële ruimte voor later.”

Wessels: „Mensen willen vaak heel veel in een keer. Dat werkt niet. Het gaat om kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met het automatiseren van je administratie: laat elke maand automatisch een deel van je salaris naar je spaarrekening over boeken. En zet het geld dat je nodig hebt voor woonlasten, of voor een nieuwe auto, vast op aparte spaarrekeningen. Dat gaat ook heel goed met kleine bedragen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
');"> ">

`Fatale voorsprong` Ajax
In het online voetbalprogramma Kick-off Eredivisie: chef voetbal Valentijn Driessen gaat in op de...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |