De pagina ’www.messchecker.nl’ lijkt veel op een msn-pagina, maar is niet van Microsoft. Op deze fakepagina wordt argeloze msn-gebruikers gevraagd hun inloggegevens in te vullen, waarna contactpersonen vanuit hun msn-account worden bestookt met spam.
Alexander Vidakovic, een visagist uit Beverwijk, kreeg een week geleden een chatbericht van een vriendin van hem. Hierin stond dat zijn msn-account was geblokkeerd. Via de pagina www.messchecker.nl kon hij achterhalen wie dat op zijn geweten zou hebben. Hij moest dan natuurlijk wel eerst zijn msn-adres en wachtwoord invullen.
„Ik bekeek deze pagina en zag direct dat die nep was”, vertelt Vidakovic, die van beroep webdesigner is. „Ik was verbaasd dat mijn vriendin niet op mijn chats reageerde. Het bleef bij de openingszin, dat mijn msn-account was geblokkeerd en dat ik naar die site moest gaan. Daarna kreeg ik plotseling een spambericht vanuit de msn-account van mijn vriendin gestuurd.”
De vriendin vertelde Vidakovic later dat zij de berichten niet naar hem had gestuurd. Wel was ze op de site www.messchecker.nl geweest, waar ze haar gegevens had ingevuld. Via een internetcontact van haar had ze ook de mededeling gekregen dat haar msn-account was geblokkeerd. Daarop was zij wel in de truc getrapt. Inmiddels heeft zij haar inloggegevens veranderd, waardoor de misleiders geen gebruik meer kunnen maken van haar account.
"Op een listige wijze worden msn-gebruikers naar de neppagina gelokt, om daar hun gegevens in te vullen. Dat is heel kwalijk”, stelt Vidakovic. „Onder aan de pagina staat wel dat er zogeheten uitnodigingen naar je contactpersonen worden gestuurd, maar daar is niet iedereen op bedacht. De bedenkers van deze pagina maken misbruik van msn.”
Vidakovic is erachter gekomen dat een zekere G. de Vries, woonachtig op de Sumatralaan in Hilversum, achter de site zou zitten. Op het aangegeven adres woont echter geen De Vries, maar is het Mediapark van de publieke omroepen gevestigd.
De Beverwijker heeft inmiddels contact gehad met Microsoft, waar ze hem vertelden dat ze de pagina in de gaten gaan houden. „De helpdesk buigt zich over de zaak.” en ze houden mij op de hoogte”, zegt Vidakovic.
Een woordvoerster van Microsoft bevestigde dat de site niet van Microsoft is, „al lijkt hij er wel sterk op”, maar kon verder geen reactie geven.
© 1996-2012 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Alle rechten voorbehouden.
e-mail: redactie-i@telegraaf.nl
Privacy | Disclaimer
Telfort Sim Only
Hete Huisvrouwen
Erotische webwinkel
Simpel Sim Only Abonnement
Nu bij neckermann.com
Autoverzekering
Vakantie Dagdeals
Win en verras iemand
Boek je zomervakantie
Last minute Gambia
Spectaculinair genieten
Nu € 4 korting op
Winterbanden