Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Arts Spendlove mag weer als deskundige

06 APR 2012

ROTTERDAM - De in Duitsland afgestudeerde arts Danny Spendlove heeft in Nederland onterecht de titel patholoog gebruikt, maar hij heeft dat niet opzettelijk gedaan. Daarom kan justitie hem, als hij de juiste kwalificaties kan laten zien, weer inzetten als deskundige in rechtszaken. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gemeld. Spendlove wordt niet langer verdacht van valsheid in geschrift, omdat fouten op zijn CV onder meer te wijten zijn aan fouten in de vertaling.

Arts Danny Spendlove.
Arts Danny Spendlove.
Foto: Serge Ligtenberg

Verder heeft hij ook niet expres verkeerde informatie gegeven toen hij onjuist vermeldde hoe vaak hij sectie op een lichaam had gedaan, aldus het OM. Spendlove kwam in opspraak toen bij een zaak van het gerechtshof in Den Haag bleek dat hij volgens de Nederlandse wet geen patholoog was. De top van het OM besloot onderzoek naar hem te laten doen.

Het strafrechtelijke onderzoek tegen hem, dat volgens zijn advocaat Esther Vroegh sinds 2010 loopt, heeft ervoor gezorgd dat hij in Nederland vrijwel geen opdrachten meer kreeg om als deskundige in de rechtszaal op te treden. Ook in België en Duitsland liepen de opdrachten terug, zei de raadsvrouw. Daarom hebben Spendlove en het OM binnenkort nog een gesprek over eventuele schadevergoeding, zei Vroegh. „Hij is niet alleen inkomsten misgelopen, maar heeft ook enorme imago- en reputatieschade geleden. De eis om schadevergoeding kan wel tot in de tonnen lopen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%