Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oplossing voor oorsuizen

25 MEI 2012

MAASTRICHT - Oorsuizen valt te behandelen. Het hinderlijke geluid verdwijnt er niet door, maar mensen die lijden aan de aandoening, leren om ermee te leven. „Ik vergelijk het weleens met een schoen: als je wil kan je hem voelen zitten maar je hebt er geen last van. Zo werkt het ook met oorsuizen na de behandeling”, aldus de Maastrichtse psychologe Rilana Cima. Samen met collega's uit Leuven, Bristol en Cambridge publiceert ze vrijdag haar bevindingen in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Ongeveer 60.000 Nederlanders hebben zo veel last van oorsuizen dat ze hierdoor niet meer functioneren. „Ze kunnen niet werken, niet slapen, zijn depressief, erg angstig en extreem vermoeid”, legt Cima uit. Nog een paar honderdduizend mensen hebben er last van, maar kunnen wel gewoon functioneren.

Door een psychologische behandeling leren de patiënten met het oorsuizen te leven. De therapie is vergelijkbaar met de behandeling van fobieën. „Mensen die extreem bang zijn, confronteren met spinnen bijvoorbeeld. Zo werkt het bij ons ook. Mensen met oorsuizen zijn vaak panisch. Ze hebben de neiging ervoor weg te lopen, door stilte te vermijden bijvoorbeeld. Wij stellen ze er juist aan bloot. We leren ze om het suizen te accepteren. Op die manier leren ze er minder krampachtig en angstig mee om te gaan”, aldus Cima.

Waardoor oorsuizen wordt veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Wel lijkt het te maken te hebben met stress. „Het lijkt wat dat betreft op andere medisch onverklaarbare klachten als bijvoorbeeld migraine, chronische vermoeidheid en chronische pijn.”

De behandelingsduur varieert van een paar maanden tot ruim een half jaar en hangt af van de ernst van de hinder die de patiënt ervaart. „De resultaten zijn erg goed. Mensen zijn veel minder angstig en kunnen zelfs weer werken en ook weer goed slapen.”

De onderzoekers zijn momenteel in gesprek met zorgverzekeraars over vergoeding van de behandeling.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%