Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De met kogels doorzeefde trein bij De Punt na de bevrijdingsactie van de mariniers in juni 1977
De met kogels doorzeefde trein bij De Punt na de bevrijdingsactie van de mariniers in juni 1977
Foto: ANP

Commandant De Punt weigert insigne

09 JUN 2012

Den Haag - De commandant van de precisieschutters die betrokken waren bij de beëindiging van de treinkaping door Molukse jongeren in De Punt in 1977, weigert het insigne voor getoonde moed dat minister Hillen (Defensie) hen wil geven.

Kees Kommer noemt het tegenover de NOS ethisch fout om onderscheidingen te geven aan mariniers die opdracht kregen „om burgers dood te schieten”. Bovendien vindt hij het vreemd dat de schutters van de politie, die tegelijkertijd de gijzeling in een lagere school in Bovensmilde beëindigden, niets krijgen.

Er is meer kritiek op de insignes. Oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, zelf als Starfighterpiloot betrokken bij het beëindigen van de kaping, noemt het ongelukkig, omdat het verdriet van de Molukkers wordt genegeerd.

'Schandalig'

De Molukse regering in ballingschap noemt de decoratie op haar website „ongepast en schandalig”, omdat er destijds volgens haar buitensporig veel geweld is gebruikt. „Ook na 35 jaar zijn we van mening dat de inzet van het geweld buitensporig, onnodig en zelfs misdadig was. Velen, ook niet-Molukkers, zijn van mening dat de bevrijdingsactie een doelgerichte executie was.”

Een woordvoerder van Defensie liet zaterdag weten dat de onderscheiding „niet tegen een bevolkingsgroep is, maar voor moedig optreden van militairen die een terroristische actie beëindigden”. Ook voor de beëindiging van de gijzeling bij een school in Bovensmilde krijgen militairen een insigne.

Basisschool

Negen Zuid-Molukkers kaapten op 23 mei 1977 een trein bij De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd vielen vier anderen een basisschool in Bovensmilde binnen en gijzelden meer dan 100 kinderen en enkele leerkrachten. De gijzelingen hielden Nederland bijna 3 weken in hun greep. De treinkaping werd beëindigd door een actie met mariniers. Twee gijzelaars en zes kapers verloren daarbij het leven. De gijzelnemers in de school gaven zich uiteindelijk over.

De acties waren erop gericht om Nederland te dwingen een onafhankelijke republiek der Zuid-Molukken te erkennen. Ook eisten de kapers vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen die vastzaten wegens een treinkaping in 1975 bij het Drentse dorpje Wijster.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%