Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Schip Aztec Maiden vlotgetrokken

21 JAN 2012

WIJK AAN ZEE - Het gestrande vrachtschip Aztec Maiden is zaterdagmiddag rond vijf uur voor de kust van Wijk aan Zee vlotgetrokken en rond negen uur zaterdagavond in de haven van IJmuiden aangekomen. Dat liet een woordvoerder van het bergingsbedrijf Svitzer weten. Het schip liep in de nacht van donderdag op vrijdag vast.

Foto: Martin Mooij
Foto: ANP

Het Filipijnse vrachtschip was donderdag vertrokken uit de haven van Amsterdam en voor de kust voor anker gegaan. Door de harde wind ging het anker echter krabben (schuiven over de zeebodem) en strandde het schip op zo'n 200 meter van de kust. Daarbij raakte niemand gewond.

Bergingsbedrijf Svitzer deed vrijdag en zaterdag meerdere vergeefse pogingen het schip vlot te trekken, nadat het lege schip eerst was verzwaard met ballast om het stabiel te maken en te voorkomen dat het verder naar de kust zou drijven. Door de ruwe zee bleek het lastig om kabels aan het schip te bevestigen, waardoor een eerste poging mislukte. In de nacht van vrijdag op zaterdag mislukte ook een tweede poging toen een sleepkabel brak.

Ook de derde poging, die zaterdagmiddag plaatsvond, leek te mislukken. Opnieuw brak er, onder toeziend oog van honderden dagjesmensen die zich op het strand hadden verzameld, een kabel. Toch lukte het laat in de middag om het schip, waar de complete bemanning van 21 man nog op aanwezig was, te bevrijden uit de benarde positie.

Na een grondige inspectie, die enkele uren in beslag nam, gaf de havenautoriteit toestemming om het schip naar de haven van IJmuiden te slepen. Daar ligt het nu aan de kade. Zondagochtend wordt het onderzoek aan het schip voortgezet.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.8 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 525.9
+ / - +0.62%