Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Geld Hamas naar Gazaboot

18 JUN 2011 Bart Olmer

AMSTERDAM - De protestboot waarmee Nederlandse activisten over tien dagen de Israëlische Gaza-blokkade willen doorbreken, is betaald via een rekening van een dubieuze club, die banden heeft met terreurorganisatie Hamas.

De Moldavische MV Finch slaagde er een maand geleden niet in Gaza te bereiken
De Moldavische MV Finch slaagde er een maand geleden niet in Gaza te bereiken
Foto: afp

Het schip ’OPEN GAZA/STEFANO CHIARINI’ is voor 290.000 gekocht via een bankrekening van een Italiaans-Palestijnse organisatie, die banden heeft met de Moslimbroederschap en Hamas.

De Nederlandse actievoerders dragen 100.000 euro bij aan het actieschip, zo blijkt uit een Arabisch stuk, gepubliceerd op de eigen website van de Italiaanse actievoerders. De Nederlandse bijdrage wordt voldaan in twee termijnen door de Nederlandse stichting ISRAA. Deze stichting heeft de afgelopen maanden volop gecollecteerd bij moskeeën in ons land. Ibrahim Akkari, directeur van ISRAA, is een centrale figuur in de Nederlandse Moslimbroeders.

Nauwe banden

Volgens een inlichtingenbron is de aankoopsom recent afgeboekt van de bankrekening van de Associazione Benefica Di Solidarietà Con il Popolo Palestinese” (ABSPP-ONLUS), een organisatie die al jarenlang nauwe banden onderhoudt met de topleiders van de verboden terreurorganisatie Hamas.

ABSPP riep maandenlang donateurs op geld over te maken naar bankrekeningnummer 131000 van de Banca Popolare Etica. De gekochte boot wordt de komende tien dagen gedeeld door Italiaanse en Nederlandse actievoerders.

ABSPP is onderdeel van de zogenoemde ’Union of Good’, een wereldomspannend web van islamitische ’liefdadigheidsinstellingen’, dat deels keurige goede doelen ondersteunt, maar ook fungeert als rookgordijn voor de financiering van terreurorganisaties, aldus gedetailleerde inlichtingenrapporten.

Miljoenen

In zo’n rapport van een westerse geheime dienst, recent besproken met Nederlandse politici, wordt de wereldwijde ’hulporganisatie’ Union of Good, een samenwerkingsverband van ruim vijftig islamitische liefdadigheidsorganisaties, ontmaskerd als de financiële ruggengraat van terreurorganisatie Hamas.

De Italiaanse ABSPP is actief binnen de ’Union of Good’ als Hamas-fondsenwerver. De Italiaanse club, met kantoren in Genua, Rome en Milaan, wordt geleid door voorzitter Mohamed Hannoun, die persoonlijke ontmoetingen heeft gehad met Hamas-leider Khaled Mashal in Damascus. ABSPP was ook betrokken bij de vorige, gewelddadig verlopen flottielje, een jaar geleden, toen negen actievoerders stierven nadat Israëlische commando’s het schip hadden geënterd.

Volgens Benji de Levie, woordvoerder van de Nederlandse activisten, zal het schip gaan varen onder de vlag van de Comoren. Het is ook mogelijk dat andere delegaties bijdragen aan de kosten van de boot: „Het klopt dat Italië en Nederland samen dit bedrag hebben opgehoest, maar door het uitvallen van het Turkse schip Mavi Marmara moeten honderden mensen uit andere landen nu een nieuwe plek zoeken, ook uiteraard op onze boot. Natuurlijk gaan die landenorganisaties dan ook meebetalen, waardoor onze bijdrage nog kan zakken.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%