Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ploumen: we gaan nieuw rechts onder mat vegen

29 JAN 2011

GRONINGEN - PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen heeft zaterdag op het congres van haar partij uitgehaald naar de kabinetspartijen VVD en CDA en Geert Wilders van gedoogpartij PVV. Volgens haar is nieuw rechts opgestaan. Het CDA heeft afscheid genomen van zijn sociale gezichten en is opgeschoven naar de VVD en bovendien hebben de conservatieve krachten binnen beide partijen gewonnen, zei Ploumen in Groningen.

Lilianne Ploumen.
Lilianne Ploumen.
Foto: ANP

Ploumen schoot haar pijlen bij het CDA vooral af op Hans Hillen, nu minister van Defensie, die afstand neemt van de sociale flank en daarbij spreekt over de christen-radicalen. „Wat is er overgebleven van het CDA? Waar zijn barmhartigheid en solidariteit gebleven?”, aldus de PvdA-partijvoorzitter.

Volgens haar heeft de PvdA een goed alternatief en zal ze daarmee nieuw rechts „onder de mat vegen”. Ze wees erop dat de 'gewone mensen' veiligheid en zekerheid nodig hebben, terwijl ze nu met het rechtse kabinet niet verder komen. Ploumen lepelde op dat de lonen van agenten bevroren worden, de huren omhoog gaan, de kinderopvang duurder wordt en dat studenten een boete krijgen als ze langer studeren maar de bankiers niets wordt gevraagd en dat militairen op straat komen te staan terwijl er wel dure straaljagers worden gekocht.

Ploumen prees wel de „uitzonderlijke communicatieskills” van premier Mark Rutte. „Het is echt knap dat je veel mensen laat denken dat Nederland veiliger wordt met vijfhonderd agenten minder omdat jij ze omschoolt tot caviapolitie. En het is ook echt knap dat zelfs GroenLinks nu denkt dat de militaire missie naar Afghanistan een politietrainingsmissie is, waarin ongeletterde Afghaanse mannen en vrouwen in korte tijd geschoold kunnen worden tot gewone agenten die niet betrokken zullen zijn in gevechtshandelingen.”

De PvdA stemde tegen afgelopen week tegen de missie naar Kunduz en GroenLinks voor.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%