Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Moskee-bestuur in gesprek met Asscher

18 JUN 2010

Het bestuur van de Aya Sofiamoskee in Amsterdam wil komende week een gesprek hebben met waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher. Daarmee moet een ontruiming alsnog worden voorkomen.

Het bestuur heeft dit vrijdag tegenover de zender AT5 verklaard. Eerder deze week had waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher gesteld dat de moskee binnen twee weken ontruimd moet zijn.

De laatste waarschuwing van Asscher was een rechtstreeks gevolg van een overleg dat op 4 maart plaatsvond tussen een achtkoppige afvaardiging van Milli Görüs en de toenmalige burgemeester Job Cohen. Twee weken later vond een laatste gesprek tussen woningcorporatie Stadgenoot en de moskeevereniging plaats om tot elkaar te komen. Dat lukte niet. De woningcorporatie vond het geen vruchtbaar gesprek.

De nu aangekondigde ontruiming is het nieuwste hoofdstuk in een jarenlang lopend conflict tussen Stadgenoot en Milli Görüs. Stadgenoot wil op de plek waar de Aya Sofia-moskee staat een wooncomplex bouwen. In december 2008 oordeelde de rechter dat Milli Görüs het pand moet verlaten. Vorig jaar november stuurde Stadgenoot een deurwaarder op de vereniging af.

De woningcorporatie bood eerder nog een andere locatie aan, maar de vereniging ging daar nooit op in. Gebruikers van de moskee willen van geen wijken weten. Fatih Dag, voorzitter van Milli Görüs, reageerde gelaten. Hij bezwoer de brief van Asscher nog niet te hebben gelezen, maar zei naar alle waarschijnlijkheid geen gehoor te geven aan het verzoek van de burgemeester.

17.6 °C
NNW3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 447.87
+ / - -0.87%