Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Moslimradicalen vieren feest op sterfdag Theo van Gogh'

23 AUG 2010

Een groepje radicale moslims viert jaarlijks een feestje op de sterfdag van Theo van Gogh. Dat zegt antropoloog Martijn de Koning van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij beweert zelfs in 2009 langs te zijn gegaan bij de 'feestvierders'.

De Koning, gespecialiseerd in onderzoek naar ultra-orthodoxe moslims, meldde dit afgelopen weekeinde via Twitter. Volgens hem is het feest zeker twee keer gevierd en werd het bijgewoond door zeker zes mensen. "Inclusief mezelf", aldus De Koning.

De bijeenkomsten kwamen aan het licht nadat journalist Patrick Pouw de onderzoeker enkele kritische vragen had gesteld nadat ene ‘Jihadinho’ vorig jaar op de website van De Koning had geschreven: ‘Hey Martijn, leuk feestje hè vandaag, houden we erin op 2 november’.

Via Twitter liet de antropoloog weten inderdaad op het feestje te zijn geweest ’bij wijze van veldonderzoek’. "Achtergrondinformatie, contacten opdoen, mensen in een bepaalde omgeving zien", zo schrijft de medewerker van de universiteit. "Deelnemen is een groot woord, maar ik heb natuurlijk wel gepraat en gedronken".

Hij spreekt verder over een "rustig gebeuren" dat hij "op het moment zelf wel overweldigend" vond. Op vragen waarom hij naar dergelijke feestjes gaat antwoordt De Koning: "Omdat je ze anders alleen als ranzig en zwart kunt zien? En het niet mijn taak is om ze te beoordelen, maar om te begrijpen".

Theo van Gogh werd op 2 november 2004 op straat vermoord in Amsterdam door moslimradicaal Mohammed B. wegens het beledigen van de islamitische profeet Mohammed.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!