Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Dna-test voor honden

28 SEP 2010 Jan Colijn

ZELHEM - In Amerika en Engeland is het al de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland staat het fenomeen nog in de kinderschoenen: aan de hand van het dna-profiel de voorvaderen van je trouwe viervoeter achterhalen.

Foto: Ronald Hissink

Arjan Berendsen van de dierenwinkel Molenkamp in het Achterhoekse Zelhem is importeur van een dna-test voor honden.

Volgens Berendsen, die eerder opzien baarde met een speciaal gebrouwen hondenbiertje, biedt de dna-test vooral uitkomst bij onbekende kruisingen van rassen: "Wanneer je een hond met stamboom hebt, dan is de afkomst wel duidelijk. Maar soms hebben mensen een kruising en zijn ze benieuwd waar bepaalde karaktertrekken vandaan komen. Dan biedt die test uitkomst. Puur uit nieuwsgierigheid. Maar de test kan ook heel praktisch zijn. Wanneer de hond bijvoorbeeld ziek is en je wilt weten of bepaalde symptomen bij een specifiek ras horen.”

De test kost 75 euro. "Je krijgt er twee wattenstaafjes mee, waarmee je bekspeeksel verzamelt. Dat stuur je op naar een databank in Engeland en na circa drie weken krijg je de uitslag per e-mail thuisgestuurd.”

Berendsen heeft intussen de proef al op de som genomen. "In die Britse databank zitten maar liefst 140 rassen opgeslagen. Een van mijn klanten heeft er gebruik van gemaakt en ’t werkte perfect.” 

17.8 °C
ONO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 452.7
+ / - +0.2%