Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dna-test voor honden

28 SEP 2010 Jan Colijn

ZELHEM - In Amerika en Engeland is het al de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland staat het fenomeen nog in de kinderschoenen: aan de hand van het dna-profiel de voorvaderen van je trouwe viervoeter achterhalen.

Foto: Ronald Hissink

Arjan Berendsen van de dierenwinkel Molenkamp in het Achterhoekse Zelhem is importeur van een dna-test voor honden.

Volgens Berendsen, die eerder opzien baarde met een speciaal gebrouwen hondenbiertje, biedt de dna-test vooral uitkomst bij onbekende kruisingen van rassen: "Wanneer je een hond met stamboom hebt, dan is de afkomst wel duidelijk. Maar soms hebben mensen een kruising en zijn ze benieuwd waar bepaalde karaktertrekken vandaan komen. Dan biedt die test uitkomst. Puur uit nieuwsgierigheid. Maar de test kan ook heel praktisch zijn. Wanneer de hond bijvoorbeeld ziek is en je wilt weten of bepaalde symptomen bij een specifiek ras horen.”

De test kost 75 euro. "Je krijgt er twee wattenstaafjes mee, waarmee je bekspeeksel verzamelt. Dat stuur je op naar een databank in Engeland en na circa drie weken krijg je de uitslag per e-mail thuisgestuurd.”

Berendsen heeft intussen de proef al op de som genomen. "In die Britse databank zitten maar liefst 140 rassen opgeslagen. Een van mijn klanten heeft er gebruik van gemaakt en ’t werkte perfect.”



 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%