Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Hogeschool in Utrecht slecht

17 NOV 2010 Arianne Mantel

UTRECHT - De Hogeschool van Utrecht en Inholland zijn de slechtste hogescholen van ons land. Vooral de studies mondzorgkunde en scheeps- en vliegtuigbouw zijn van bedroevende kwaliteit bij Inholland, evenals de techniekopleidingen en de lerarenopleiding talen in Utrecht.

Foto: ONBEKEND

Dat staat in de jaarlijkse Keuzegids Hbo Voltijd die vanmiddag verschijnt. Hiervoor zijn studenten en deskundigen ondervraagd en ook zijn de studieresultaten bekeken. Per opleiding wordt een advies gegeven waar het beste gestudeerd kan worden, ook wordt gekeken waar voldoende studentenkamers zijn.

Andere zwakke grote hbo’s zijn de Hogeschool van Amsterdam en Rotterdam. Bij de kleinere hogescholen staan Stenden (Leeuwarden), de Hogeschool Leiden en de HKU te Utrecht als slecht te boek. „Het toelaten van te veel studenten is de beste manier om de kwaliteit van een opleiding om zeep te helpen”, stelt samensteller Frank Steenkamp van de keuzegids. „Studenten hebben het duidelijk gehad met de massale onderwijsfabrieken, die soms minder dan tien uur onderwijs per week organiseren en je daarna zonodig na een versneld afstudeertraject een diploma uitdelen. We schrijven al jaren over Inholland en helaas ging het afgelopen jaar niet veel beter. Er is daar meer aandacht besteed aan groei, grote gebouwen en marketing dan aan onderwijs. Intussen is ook de hogeschool Utrecht afgezakt tot hetzelfde niveau als Inholland.”

De beste hogeschool is de middelgrote Christelijke Hogeschool Ede: alle opleidingen die deze biedt, worden als uitstekend beoordeeld. Op de kleine hogescholen geeft de Katholieke pabo Zwolle kwalitatief het beste onderwijs. Op de lijst van goede grote hogescholen voeren de Avans Hogeschool en de Hogeschool Zuyd de lijst aan.

„Pareltjes van opleidingen zijn de zorgopleidingen in Heerlen." Die worden door zowel studenten als experts de hemel in geprezen. Avans blinkt uit met haar economische opleidingen en de rechtenstudie.”

In de keuzegids worden aanstaande studenten gewaarschuwd voor de opleiding Media- en Entertainmentopleidingen (MEM), die allemaal kampen met een massale instroom terwijl er nauwelijks werk is. Bij Inholland betreffen de matige oordelen over de MEM de slechte faciliteiten, weinige lesuren en het slecht probleemoplossend denken van docenten. Wie per se MEM wil gaan doen, kan het beste naar Breda of Leeuwarden gaan. Alle informatie is te vinden op www.keuzegids.org.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.45
+ / - -0.46%