Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Stilte over skimoord

04 FEB 2010 Johan van den Dongen

BOBR (Tsjechië) - "Vstup zakazan", ofwel verboden te betreden, staat op het rood-witte lint dat rond het moordhuis in het Tsjechische wintersportgehucht Bobr is gespannen. Hier stierf maandag de 29-jarige huisvader Mike Oostinjen uit Amersfoort een gewelddadige dood.

Een grote plas bloed is inmiddels bedekt door een verse laag sneeuw. Ook de nog geen twee jaar oude Volkswagen Polo van het slachtoffer ligt onder een dikke witte deken. Van onder zijn pet houdt een politieman in de stilte van het Tsjechische platteland zwijgzaam in de gaten of niemand de plaats van het moordonderzoek betreedt. Want het onderzoek is nog in volle gang.

Dat is zo ongeveer het enige wat de Tsjechische recherche loslaat over het mysterieuze drama in de afgelegen vakantiewoning nabij skioord Zaclér. Het lijkt erop dat de messteken die Mike Oostinjen zijn toegebracht in die gitzwarte nacht van zondag op maandag het fatale slotstuk vormden van een uit de hand gelopen après-skiruzie.

De twee vrienden met wie Oostinjen in de woning was, werden na het drama gearresteerd en zijn gisteren voorgeleid voor de Tsjechische rechter-commissaris. Inmiddels zijn twee Nederlandse advocaten ingevlogen om de 18 en 20-jarige verdachten bij te staan.

Welke onenigheid Oostinjen met de dood heeft moeten bekopen, is onduidelijk. Buren aan het besneeuwde landweggetje schudden het hoofd als hen wordt gevraagd of ze iets hebben gehoord of hen iets is opgevallen. ,,Je ziet het: de huizen liggen hier ver van elkaar. Zeker als het heeft gesneeuwd, draagt het geluid niet ver."

De vakantiewoning werd verhuurd door een Nederlandse familie uit Soesterberg. De website waarop het huisje in Bobr vol trots werd aangeprezen, is uit de lucht. Ook de Hyvespagina van Oostinjen, waar na het drama condoleances binnenkwamen, is gesloten.

De familie van Oostinjen is totaal uit het veld geslagen. "Het is heel erg", zegt mevrouw G. de Vries, een tante van Oostinjen, in haar deuropening in Amersfoort. "Het meest frustrerende is dat de Tsjechische politie niets los wil laten over de toedracht. Vooral voor Mikes vrouw en de kinderen is dit een drama. Wie die twee vrienden zijn weet ik niet, maar de berichten dat ze dronken waren, zijn nergens op gebaseerd. Dan hadden wij het wel geweten."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.48
+ / - -0.03%