Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdA wil van kernwapens af

10 SEP 2009 Theo Besteman

DEN HAAG - Nederland moet alle 22 op vliegbasis Volkel geplaatste Amerikaanse kernwapens naar de Verenigde Staten terugsturen. Dat stelt regeringsfractie PvdA.

Ons land zou daarmee het eerste land zijn dat zijn kernwapenvoorraad afbouwt. De VS en Rusland hebben dat wel toegezegd, maar onderhandelen nog. "Amerika, haal ze morgen maar op", zegt PvdA-Kamerlid Van Dam over zijn voorstel aan het kabinet. "Het is een eerste stap om die enorme kernvoorraad te verminderen. Nederland heeft internationaal wel vaker het voortouw genomen, laten we dat opnieuw doen en het ontwapeningsoverleg een zetje geven." De uitspraak van het PvdA-Kamerlid is opmerkelijk: formeel heeft de regering nooit gemeld hoeveel kernkoppen Nederland op Volkel klaar heeft staan.

Het PvdA-voorstel volgt na alarmerende rapporten van wapenexperts. Die constateren dat honderden kernkoppen in ex-Oostblokstaten vanwege slecht onderhoud en lekke grenzen niet langer een veiligheidsgarantie zijn, maar steeds meer een risico worden. "Door die voorraad te verminderen, vergroten we uiteindelijk onze eigen veiligheid", zegt Van Dam.

De PvdA vindt wel dat een voorraad kernwapens voor de VS cruciaal blijft. "Om de dreiging van landen als Iran en Noord-Korea te kunnen weerstaan", zegt de sociaaldemocraat. "Maar als we 80 tot 90 procent afstoten, zijn de voorraden nog altijd groot genoeg om je tegen zulke landen te verdedigen."

"Als wij onze kernwapens nu inleveren, nemen we ook de wind uit de zeilen van de kritiek dat westerse landen zelf nooit zullen ontwapenen", aldus Van Dam.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
22.4 °C
O2
Beurs AEX
AEX 521.0
+ / - +0.83%