Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Aangifte derde dode in affaire neuroloog

19 SEP 2009 Jan Colijn en Charles Sanders

ENSCHEDE - De nabestaanden van een patiënt van de omstreden neuroloog dr. Ernst Jansen Steur hebben gisteren aangifte gedaan van medicijnvergiftiging, waaraan de man uiteindelijk is overleden.

Ernst Jansen Steur.
Ernst Jansen Steur.
Foto: Reinier van Willigen

Het gaat om een derde dode die nu wordt genoemd in deze spraakmakende affaire. Jansen Steur stelde bij tientallen van zijn patiënten ten onrechte de diagnose dat ze zouden lijden aan ongeneeslijke ziektes als Parkinson, Alzheimer en MS.

De aangifte werd gedaan door letselschade-expert Yme Drost, die optreedt namens tientallen gedupeerde patiënten. Volgens hem heeft de patiënt door toedoen van Jansen Steur te veel en foute medicijnen toegediend gekregen. "Een halfjaar later is hij overleden." Drost erkent dat het moeilijk zal worden te achterhalen of er een verband bestaat tussen het overlijden en de medicatie. "Vooral omdat er nooit sectie is verricht. Maar we willen dat het OM vooral onderzoekt waaróm de neuroloog deze medicijnen in dergelijke grote hoeveelheden voorschreef."

Gesjoemeld

Daarnaast is gisteren aangifte gedaan van wetenschappelijke fraude. Aanleiding vormt een publicatie van de neuroloog in het internationaal gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet. Eerder al kwam ook de commissie-Lemstra tot de conclusie dat de neuroloog had gesjoemeld met onderzoeksresultaten.

"De commissie is verder niet ingegaan op de waaromvraag", aldus Drost. "We willen dat justitie die vraag nadrukkelijk onderzoekt. Want mogelijk ligt hierin het motief waarom Jansen Steur bij zoveel patiënten een verkeerde diagnose stelde. Het wil er bij de gedupeerden namelijk maar niet in dat hij in al die tientallen gevallen onder invloed van zijn medicijnverslaving verkeerde. Wellicht was het Jansen Steur erom te doen om via wetenschappelijk onderzoek extra prestige te vergaren als arts. Ook willen we dat het OM onderzoekt of financiële motieven een rol speelden."

Eerder al deed Drost in deze affaire aangifte van twee andere incidenten met dodelijke afloop. In een geval heeft het OM de zaak geseponeerd omdat er te laat aangifte zou zijn gedaan. "Ik heb nu echter nogmaals gevraagd Jansen Steur hier strafrechtelijk voor te vervolgen omdat die zaak in mijn ogen niet verjaard is."

Morgen in De Telegraaf een uitgebreide reportage over Jansen Steur.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 528.71
+ / - +0.18%