Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Altijd reclassering voor gevaarlijke pedofiel

03 NOV 2009

DEN HAAG - De rechter moet verdachten die opnieuw in de fout dreigen te gaan makkelijker onder toezicht van de reclassering kunnen stellen, ook als hun veroordeling nog niet onherroepelijk is. Het kabinet wil de wet veranderen om dat mogelijk te maken.

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ze reageren op de ophef die in Eindhoven ontstond toen de veroordeelde pedofiel Sytze van der V. vrijkwam en wilde terugkeren naar zijn woonplaats. De rechter kon de man niet onder toezicht van de reclassering stellen, omdat hij in cassatie was gegaan tegen zijn veroordeling. Die zaak liep nog en volgens de wet kan dan geen reclasseringstoezicht worden ingezet.

„Strikt reclasseringstoezicht is noodzakelijk voor de geloofwaardigheid van de voorwaardelijke straf”, schrijven de bewindslieden aan de Kamer. Een voorwaardelijke straf werkt immers uitsluitend als een veroordeelde ook wordt aangepakt als hij zich niet aan de opgelegde voorwaarden houdt.

De pedoseksueel uit Eindhoven was veroordeeld tot drie jaar celstraf. Daarvan waren negen maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. De man kwam na 27 maanden voorlopige hechtenis op vrije voeten, terwijl zijn cassatie nog niet was afgehandeld.

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over de gang van zaken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 529.08
+ / - +0.25%