Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Pedo boycot reclassering

13 NOV 2009

EINDHOVEN - De Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. (61) is boos op de gemeente Eindhoven en wil niet meer praten met de reclassering. Hij voelt zich in de steek gelaten met zijn huisvestingsprobleem.

Dat blijkt uit een mail die hij heeft gestuurd aan algemeen directeur Van Gennip van Reclassering Nederland, meldt De Volkskrant.

Van der V. is boos omdat de reclassering alleen met hem wil praten over toezicht en recidivegevaar en niet over zijn huisvestingsprobleem. De organisatie zou de verantwoordelijkheid afschuiven op burgemeester Van Gijzel.

Van der V. kreeg in september van de burgemeester een stadsverbod opgelegd toen hij de gevangenis verliet na een celstraf voor ontucht. De rechter in Den Bosch veegde het gebiedsverbod dat de gemeente Eindhoven wilde opleggen echter van tafel. Sindsdien leidt de pedo naar eigen zeggen 'een zwervend bestaan'.

Daklozenopvang

De gemeente heeft hem aangeboden dat hij zich kan melden bij de daklozenopvang van Neos, als hij uit de buurt blijft van kinderrijke locaties. Maar dat noemt Van V. 'geen reëel aanbod'. "Van Gijzel houdt zich niet aan de zorgplicht voor ex-gedetineerde inwoners. Bij de Neos zou ik me niet veilig voelen. Ik ben daar ook niet welkom, zo bleek toen ik ze belde", aldus de pedo.

Van der V. wil voorlopig niet meer praten over toezicht op vrijwillige basis. "Juist vanwege mijn zwervend bestaan, mijn problemen met de gemeente en de uitstoting en heksenjacht vanuit de samenleving heb ik wel iets anders aan mijn hoofd dan genoeglijk te babbelen over het veronderstelde risico van recidive", zo staat in de mail.

Standaardaanbod

"Voor een oplossing is de inzet van partijen nodig, ook van uzelf. Ik adviseer u dringend u aan de afspraken te houden", reageert Van Gennip. Hij zegt ‘geen ijzer met handen te kunnen breken’.

Ook de woordvoerder van burgemeester Van Gijzel bestrijdt de kritiek van de pedo. "Dit is een standaardaanbod voor ex-gedetineerden. De kans op recidive is groot, dus zijn er voorwaarden."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
Weet u meer?
12.1 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%