Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Pedoseksueel Van der V. vogelvrij'

25 NOV 2009

UTRECHT - Als het stadsverbod tegen hem voor Utrechtse Heuvelrug in stand blijft, is de 61-jarige pedoseksueel Sytze van der V. ook in de rest van Nederland 'vogelvrij'. Dat stelde zijn advocaat A. van Knippenbergh woensdag tijdens de behandeling van het kort geding dat Van der V. aanspande bij de bestuursrechter in Utrecht.

Volgens burgemeester Frits Naafs vormt Van der V. een gevaar voor de openbare orde. Daarom zette hij hem dinsdag uit de gemeente. Raadsman Van Knippenbergh voerde woensdag aan dat iedere gemeente dit argument tegen Van der V. zou kunnen gebruiken, waardoor hij nergens meer zou kunnen wonen.

De pedofiel werd in 2007 veroordeeld tot drie jaar celstraf. Nadat hij straf had uitgezeten, wilde hij terug naar Eindhoven, waar ook de vier minderjarige jongens wonen die hij had misbruikt. Het stadsverbod dat de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel hem daarop oplegde, werd tijdens een eerdere rechtszaak van tafel geveegd.

Van der V. keerde echter niet terug naar Eindhoven omdat hem geen veilige woonruimte zou zijn aangeboden. In de tussentijd verbleef hij op een recreatieterrein in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar een familielid van hem woont. Nadat hij zich had gemeld bij het Riagg in Amersfoort, stelde die instelling burgemeester Naafs op de hoogte van zijn verblijf in de gemeente.

Naafs stelde woensdag dat hij vreest voor verstoring van de openbare orde als Van der V. zich weer aan kinderen zou vergrijpen. Het feit dat hij zich 'stiekem' vestigde op een terrein waar ook veel kinderen komen, gaf volgens de burgemeester aan dat die kans groot is. Hij voerde bovendien aan dat in de gemeente al verschillende ernstige ontuchtzaken speelden, waaronder die van Sybine Jansons. Van der V. zou zijn situatie aan zichzelf hebben te danken, door zelf contact te zoeken met de media, geen reclasseringstoezicht te accepteren en een concreet aanbod voor woonruimte in Eindhoven af te slaan.

Advocaat Van Knippenbergh ontkende dat er zo'n voorstel is. De reclassering zou het contact met Van der V. hebben verbroken omdat die geen vaste woonplaats heeft. Ook ontkende hij dat er sprake is van recidivegevaar of risico op verstoring van de openbare orde. Hij stelde dat zijn cliënt het slachtoffer is van een heksenjacht en vindt dat de gemeente het eerdere vonnis van de bestuursrechter in Den Bosch had moeten respecteren. De rechter doet volgende week woensdag of donderdag uitspraak.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.8 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%