Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Planetoïde voor 'meisje met het rode haar'

22 JAN 2008

HAARLEM - Er zijn planetoïdes vernoemd naar twee beroemde Nederlanders, verzetshelding Hannie Schaft en vader des vaderlands Willem de Zwijger. Dat heeft de Internationale Astronomische Unie dinsdag bekendgemaakt.

Een kleine planeet, voorheen bekend als nummer 85119, zal voortaan Hannieschaft heten. Hannieschaft werd in 1972 ontdekt door de Amerikaanse astronoom prof. dr. Tom Gehrels.

Tegelijkertijd met de Haarlemse verzetsheldin is ook 'vader des vaderslands' Willem van Oranje vereeuwigd in de ruimte. De planeet met nummer 12151 draagt vanaf deze maand de naam Oranje-Nassau.

Planetoïde Hannieschaft heeft een doorsnede van ongeveer twee kilometer en draait tussen de banen van Mars en Jupiter. Het rotsachtige object doet twee jaar en bijna acht maanden over een volledige omloop om de zon.

Hannie Schaft, ook wel van boek en film bekend als 'het meisje met het rode haar', werd vlak voor de bevrijding in 1945 door de nazi's in de duinen bij Bloemendaal vermoord. Ze staat sinds de Tweede Wereldoorlog symbool voor het nationale verzet tegen de Duitsers.

Hannie Schaft en Willem de Zwijger komen met hun vereeuwiging in het zonnestelsel terecht in een select gezelschap van Nederlandse wetenschappers, ontdekkingsreizigers en schrijvers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%