Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Koranfilm Wilders heet 'het kwaad'

09 FEB 2008

DEN HAAG - De Koranfilm van Geert Wilders zal Fitna heten, wat beproeving betekent. Dat kondigde de PVV-leider zaterdag aan in een interview met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Volgens hem is het Arabische begrip fitna ook synoniem aan 'het kwaad'.

De islam is de „meest recente beproeving voor de westerse democratieën, na die van het nazisme en het communisme”, stelt het Tweede Kamerlid. Volgens hem duidt 'fitna' op situaties waarin het geloof van moslims op de proef wordt gesteld. „Ik wilde per se een term die in de Koran voorkomt.” Wilders draait het begrip echter om. „De islam en de Koran zijn mijn beproeving. Voor mij is de verderfelijke islam fitna.”

Het is de bedoeling dat de film in maart verschijnt. Wilders wil daarin zijn mening verbeelden dat de Koran een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld. „In de film illustreer ik teksten en verzen uit de Koran met documentaire beelden, die laten zien dat de Koran geen dode letter is, maar het gezicht van de islam: een levensgroot gevaar.”

De film, die ongeveer vijftien minuten zal duren, spitst zich uiteindelijk toe op de situatie in Nederland en eindigt met een conclusie over de Koran en een prent van de profeet Mohammed. „Met die prent gebeurt iets. Wat, dat wil ik niet zeggen”, aldus Wilders.

Hij is blij dat Nederlandse moslims tot nu toe gematigd reageren op zijn filmplannen. „Zij zijn volwassener dan moefti Balkenende. Die spreekt al van een 'crisis' voordat hij iets heeft gezien. Door de angst en lafheid van Balkenende lijkt het wel alsof hij bezig is met een self-fulfilling prophecy”, stelt de PVV-voorman.

In een interview zaterdag met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad noemt Wilders de ideologie van de islam „abject, fascistisch en fout”. De profeet Mohammed is volgens hem „een enge duivel die we in Nederland niet moeten aanbidden”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - 0.0%