Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Balkenende: Ik maak me hele grote zorgen

29 FEB 2008

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende maakt zich al geruime tijd „hele grote zorgen” over de gevolgen die de anti-Koranfilm van Geert Wilders kan hebben. Zijn zorgen zijn recentelijk verder toegenomen door berichten die de minister-president krijgt over zeer heftige reacties die op de film zullen volgen, ongeacht de inhoud.

Als voorbeeld noemde hij onder meer de dreiging van de Taliban om Nederlandse militairen in Afghanistan aan te vallen en stewardessen die niet meer op bepaalde vluchten durven te vliegen. Van alle signalen die het kabinet van inlichtingendiensten ontvangt, „word ik niet opgewekt”. Volgens de premier is er reden voor „grote bezorgdheid. Er zijn zeer serieuze signalen die wij ontvangen.”

De premier sluit niet uit dat alle ophef mensenlevens zal kosten. „Op het ogenblik kunnen we niets uitsluiten. Als er sprake is van aanslagen, dan kan dat het gevolg zijn.”

„Een aanslag is direct te wijten aan de terrorist, maar die heeft zijn legitimatie gevonden in hetgeen waar we nu over spreken. Je kunt het één niet los zien van het andere.”

De inhoud van de film is nog niet bekend, maar Balkenende vreest sowieso voor de consequenties. „Mijn zorg is dat de hele psychologie rondom deze film een eigen werkelijkheid creëert.”

Het Tweede Kamerlid Wilders nam met harde bewoordingen afstand van de verklaring die Balkenende heeft afgelegd. „Het kabinet mag dan buigen en capituleren voor de islam. Ik zal dat nooit en te nimmer doen.” Zijn film Fitna (Beproeving) is volgens zijn zeggen inmiddels gereed en zal in maart worden uitgezonden op televisie of via internet.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel verklaarde in Pauw en Witteman verdrietig zijn over de reactie van Wilders. Volgens Van Geel geeft Wilders hiermee aan dat hij niet bereid is om na te denken over de gevolgen. Van Geel blijft bij zijn oproep van donderdag. „Ik doe een moreel appel op hem om niet door te gaan. Het kabinet is niet in de positie om dat te doen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%