Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Nederlander goed op de hoogte van islam'

12 MRT 2008

AMSTERDAM - Nederlanders zijn goed op de hoogte over de islam.

Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond, die dagblad DAG heeft gepubliceerd. Maar liefst 98 procent van de ondervraagde Nederlanders weet bijvoorbeeld dat moslims aan het einde van de jaarlijkse vastenmaand de ramadan het Suikerfeest vieren.

Meer dan 70 procent van de 1500 deelnemers weet dat vrijdag een heilige dag is voor moslims. Bijna een kwart van de geënquêteerden koos voor zaterdag, wat de rustdag van de joden is.

Een opvallende constatering is dat ook de aanhang van Wilders' Partij voor de Vrijheid (PVV) en van Rita Verdonk op alle vragen over moslims het juiste antwoord weet. Meer problemen hebben deze stemmers met vragen over het christendom. Zo denkt 15 procent van de PVV'ers dat het protestantisme is begonnen op het moment dat Willem van Oranje afstand nam van het katholicisme.

Volgens arabist Jan-Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg bewijst het onderzoek dat de basiskennis van de Nederlanders over de islam flink is toegenomen. De Ruiter is vooral onder de indruk van het feit dat driekwart van de ondervraagden weet wie volgens de islam Mohammed is: de laatste van de profeten, en dus niet de zoon van Allah.

Het onderzoek is gehouden vanwege de aangekondigde vertoning van de anti-Koranfilm Fitna van Geert Wilders. Hij wil in het 15 minuten durende Fitna zijn mening verbeelden dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld.

De voorman van de PVV is voornemens de film eind maart op internet te zetten. De website Fitnathemovie.com is sinds een week online.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.73
+ / - +0.97%