Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Lucia de B. voorlopig vrij

02 APR 2008

FILMPJE Lucia de B. is vanochtend vrijgelaten uit de gevangenis in Nieuwersluis. De tijdelijke vrijlating is een enorme opsteker voor haar, benadrukte een van haar advocaten Ton Visser. Ze verblijft nu bij haar vriend en dochter, aldus de raadsman. Visser sprak woensdag kort met zijn cliënte. Ze zei hem ontzettend blij te zijn.

De Haagse verpleegster werd tot levenslang veroordeeld voor moord op zeven van haar patienten, maar heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is.

Het besluit haar nu toch vrij te laten, baseren de minister en staatssecretaris van justitie op een advies van de top van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM wees er vorige week op dat advocaat-generaal G. Knigge bij de Hoge Raad ernstig twijfelt aan de juistheid van de veroordeling van De B. en daarom om herziening van de zaak zal vragen. Knigge pleitte er ook voor De B. in afwachting van het verdere verloop van de zaak vrij te laten.

De twijfel aan de veroordeling is ontstaan nadat de Utrechtse hoogleraar Jan Meulenbelt, hoofd van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, onderzoek voor Knigge had gedaan. Meulenbelt denkt dat slachtoffertje baby A. in september 2001 niet werd vergiftigd. Uit de studie van de wetenschapper blijkt dat het patiëntje stierf door uitputting als gevolg van zuurstoftekort.

De hoogleraar is van oordeel dat het door het hof voor het bewijs gebruikte bloedmonster - anders dan werd aangenomen - niet representatief is. Naar het oordeel van Meulenbelt kan uit de concentratie digoxine die in de orgaanweefsels is aangetroffen, niet de conclusie worden getrokken dat een acute digoxinevergiftiging de doodsoorzaak van de baby is geweest.

Verder concludeert Meulenbelt dat de stof niet door De B. kan zijn toegediend op het moment dat werd verondersteld. Op dat moment was de monitor niet om onverklaarbare reden uitgeschakeld, maar omdat het patiëntje door artsen werd onderzocht. In een second opinion heeft de Leuvense hoogleraar Jan Tytgat het oordeel van Meulenbelt inmiddels onderschreven.

De veronderstelde vergiftiging van baby A. vormde voor het gerechtshof in Den Haag in 2004 nog een van de belangrijkste redenen om Lucia de B. levenslang op te leggen. In het plotselinge en onverklaarbare overlijden van de zes maanden oude baby in september 2001, zagen de drie rechters van het hof het duidelijkst de hand van De B.

Deze zaak was dan ook een van de twee gevallen die het gerechtshof als 'locomotieven' inzette voor de bewezenverklaring van in totaal zeven moorden en drie pogingen tot moord. In de andere zaken was het bewijs minder sterk.

Mogelijk komen daarom ook de bewezenverklaringen voor de misdrijven tegen de andere slachtoffers op losse schroeven te staan. Dat is echter niet zeker, want als de Hoge raad akkoord gaat met herziening van de zaak, moet een ander gerechtshof de zaak nog opnieuw beoordelen.

Een maand geleden besloot de Raad voor Strafrechtstoepassing nog dat Lucia niet voorlopig in vrijheid gesteld zou worden.

Al eerder zei de Groningse hoogleraar Klinische en Forensische Toxicologie Donald Uges dat Lucia uiteindelijk vrij zou worden gesproken omdat het onderzoek niet deugde. Kijk naar zijn voorspelling bij RTV Noord.

Een groep sympathisanten heeft Lucia altijd gesteund.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%