Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Venray zwicht voor dierenactivisten'

15 APR 2008

VENRAY - De gemeente Venray stopt met het omstreden bedrijvenproject Sciencelink en zwicht daarmee voor dierenactivisten. Verantwoordelijk wethouder Lei Heldens gaf dinsdag tijdens een persconferentie toe: „Deze slag is door dierenactivisten gewonnen”.

Niet alleen bedreigingen aan het adres van de wethouder speelden een rol. Ook voelt Heldens zich in de steek gelaten door de rijksoverheid na een brief van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken). Zij liet Venray weten dat de gemeente zelf moet opdraaien voor de kosten van de beveiliging tegen dierenactivisten. En die kosten kan een kleine gemeente als Venray niet dragen, zei Heldens.

Op verzoek van parlementariër Henk Kamp (VVD) bespreekt de Tweede Kamer de kwestie woensdag met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Dat liet de woordvoerder van Kamp weten. De VVD'er noemt de opstelling van de gemeente een „aanmoediging voor de activisten om door te gaan met hun misdadige gedrag”. Hij wil dat het bedrijvenpark er toch komt.

Het project ScienceLink lag onder vuur van dierenactivisten, omdat zich daar bedrijven zouden vestigen die aan dierproeven doen. De afgelopen weken en maanden demonstreerden activisten herhaaldelijk tegen ScienceLink. Een van de deelnemende bedrijven, projectmanagementbureau Van der Looy , stapte enkele maanden geleden al uit het project wegens een „onacceptabel dreigende houding” van „groeperingen”. Ook andere bedrijven haakten vervolgens af.

Wethouder Heldens, die een persoonlijke beveiliging kreeg, vindt dat er landelijk maatregelen moeten komen. „In Engeland heeft de regering al maatregelen als gebiedsverboden ingevoerd om de ontwikkeling van biowetenschappen mogelijk te maken. In Nederland is dit blijkbaar ook nodig. Hier ligt een taak voor de rijksoverheid.”

In plaats van Sciencelink zet de gemeente nu in op een bedrijventerrein voor kantoren, computerdienstverlening en assemblage van technologisch hoogwaardige producten en eventueel een hotel. Venray voert al gesprekken met geïnteresseerde bedrijven.

Een woordvoerder van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) reageerde dinsdagmiddag verheugd. „Fantastisch”, noemde hij het nieuws. Een door de ADC georganiseerde demonstratie tegen Sciencelink woensdag tijdens de conferentie Biomedica 2008 in Maastricht gaat waarschijnlijk niet door, zei hij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.42
+ / - +0.72%