Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Doorslaggevende rol onderzoek vergiftigingencentrum

02 APR 2008

DEN HAAG - Onderzoek van de Utrechtse hoogleraar Jan Meulenbelt heeft een doorslaggevende rol gespeeld in het pleidooi van de advocaat-generaal Lucia de B. tijdelijk vrij te laten. Meulenbelt, hoofd van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, acht een natuurlijke dood van een van de betrokken patiëntjes waarschijnlijk.

Het onderzoek wijst uit dat het betrokken patiëntje is gestorven door uitputting als gevolg van zuurstoftekort. Meulenbelt kreeg de opdracht alleen dit geval te onderzoeken. Het patiëntje zou volgens het hof zijn gestorven door een overdosis digoxine, een middel dat onder meer de hartfrequentie verlaagt. Bij wijze van uitzondering schakelde de procureur-generaal Meulenbelt in. „Toch hebben we voldoende expertise”, zegt hij. „Forensische en klinische toxicologie zijn broertje en zusje.” Meulenbelt, wiens centrum verbonden is aan het Rijksinstuut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM), kan bogen op 22 jaar ervaring in de klinische toxocologie.

Meulenbelt is van oordeel dat het door het hof voor het bewijs gebruikte bloedmonster - anders dan werd aangenomen - niet representatief is. In een second opinion heeft de Leuvense hoogleraar Jan Tytgat het oordeel van Meulenbelt onderschreven.

Naar het oordeel van Meulenbelt kan uit de digoxineconcentratie die in de orgaanweefsels is aangetroffen, niet de conclusie worden getrokken dat een acute digoxinevergiftiging de doodsoorzaak is geweest. Verder concludeert Meulenbelt dat de digoxine niet kan zijn toegediend op het moment dat werd verondersteld. Op dat moment was de monitor niet om onverklaarbare reden uitgeschakeld maar omdat het patiëntje door artsen werd onderzocht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.6 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%