Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Jami ziet af van Mohammed-tekenfilm'

31 MRT 2008

Ehsan Jami gaat zijn tekenfilm over het leven van de islamitische profeet Mohammed toch niet uitbrengen.

Minister Hirsch Ballin van Justitie deed zaterdag een beroep op de voorzitter van het comité voor ex-moslims om de film niet uit te zenden. De tekenfilm gaat over de profeet Mohammed. Jami wilde laten zien hoe " seksueel pervers" de profeet is.

De omstreden film bevat onder meer een tekening met daarop de profeet afgebeeld met een erectie, als hij samen met zijn 9-jarige vrouw Aïsha naar de moskee gaat om haar te ontmaagden. Op de moskee staat daarnaast ook een hakenkruis afgebeeld.

Jami komt tegemoet aan de eisen van de minister. Hij zegt geen wig te willen drijven tussen groepen in de samenleving. "Ik heb de keus om de film uit te zenden. Maar met die film is ons land niet gediend. Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Een wig drijven is nooit mijn bedoeling geweest."

De anti-islamfilm The Life of Mohammed stond voor uitzending gepland op 20 april, de geboortedatum van Adolf Hitler.

Op de vraag van tv-programma Netwerk of hij is gezwicht voor de druk van buitenaf, ontkent de ex-PvdA'er. "Ik zwicht niet voor druk van buitenaf, ik wil gewoon geen wig drijven. Dit is een vervelende dag voor mij en een zwarte dag voor de democratie en vrije meningsuiting. Maar internationaal, met name vanuit Iran, wordt enorme druk uitgeoefend. Ik heb nu eenmaal geen leger achter mij staan. De Nederlandse staat kan mij niet beschermen."

Jami zegt dat hij nog steeds achter alles staat wat hij eerder gezegd heeft. Ook zegt hij dat hij nog steeds van plan is een film uit te zenden - geen tekenfilm zoals hij van plan was - waarbij de profeet aan de orde komt. " Verder kan ik niets zeggen", besluit hij.

De oprichter van het Comité voor ex-Moslims zei in oktober al dat hij met zijn film wilde shockeren en dat zijn productie heftiger consequenties zou hebben dan de Deense Mohammed-cartoons. In een eerdere uitzending van Netwerk zei hij nog dat hij zich niets zou aantrekken van de gevolgen van zijn film. Het was toen volgens hem niet de verantwoordelijkheid van de boodschapper, maar van de mensen die erop reageerden.

Het ministerie van Justitie neemt het niet uitbrengen van de film voor kennisgeving aan, zegt een woordvoerster in een reactie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%