Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Compleet huis uit de fabriek

25 MRT 2008 Harrie Nijen Twilhaar

APPINGEDAM - Het dreigt afgelopen te zijn met fluitende bouwvakkers op de steigers. Een Gronings bedrijf gaat woningen in de fabriek bouwen waardoor timmerlieden en metselaars niet meer in weer en wind buiten hoeven te staan. De huizen worden ook gemiddeld 20 procent goedkoper.

Tevens wordt de aanvoer van materialen in woonwijken verleden tijd. Deze methode bespaart 50 procent aan bouw- en restafval. Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam heeft een vinding gedaan om woningen binnen vijf dagen compleet in een fabriekshal te bouwen inclusief leidingen, riolering, kozijnen en sanitair. Het bedrijf dingt met deze Europese vinding mee naar de BouwRai Innovatieprijs.

Nadat de woning in de fabriek compleet is gebouwd, wordt het huis binnen een dag geplaatst. De inrichting van het casco is dan voor 80 procent compleet. Met dit systeem worden woningen samengesteld, inclusief leidingen, riolering en afbouwelementen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) reageert zeer enthousiast op de nieuwe vorm van bouwen. "Vooral in stedelijke gebieden is dit een prachtige manier om efficiënt te bouwen. En ideaal voor starters, omdat nieuwbouwhuizen momenteel erg duur zijn", aldus VEH-zegsman Hans André de la Porte.

De eerste woningen zijn in de Groningse regio al op deze wijze gebouwd. " De overlast in de wijk of straat blijft ook beperkt, omdat er nauwelijks nog aanvoer is van bouwmaterialen", zegt financieel directeur Henk Schipper van het bouwbedrijf. De huizen kunnen in diverse typen worden uitgevoerd, zoals gezins-, en starterswoningen, appartementen en levensloopbestendige woningen.

De nieuwe ontwikkeling gaat verder dan de bekende prefabwoningen. Daarbij worden in fabriekshallen tot nu toe de onderdelen van het huis vervaardigd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%