Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Treinongeluk door wc-vuil op rails

03 JAN 2008 Harry van Gelder

Opnieuw is een passagierstrein hoogstwaarschijnlijk vanwege uitwerpselen op de rails door een stootblok gegleden. Dat gebeurde afgelopen zaterdag op het station van Maastricht. Er vielen vijf gewonden.

Een dag eerder overkwam dat bijna een andere machinist op hetzelfde spoor. Hij kwam een meter van het juk tot stilstand. Volgens deze machinist was het beide keren kurkdroog weer en gleed hij met zijn trein weg door poep op de rails. "Naar mijn stellige overtuiging is het betreffende spoor glad door de keerpuntreiniging op dat spoor door NedTrain. Zeep en poep, zo je wilt fecaliënresiduen, veroorzaken dit", zo schrijft hij aan zijn meerderen.

Zorgen

"Machinisten maken zich er steeds meer zorgen over", zegt bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten. " Het is erg vervelend voor een machinist als je de macht over je trein verliest."

In 2006 en 2007 kwam in het noorden van het land dit euvel geregeld voor. Ook toen vielen er gewonden bij het doorglijden van een reizigerstrein in Leeuwarden. De betrokken instanties Prorail en NS-onderhoudsdochter Nedtrain namen toen maatregelen, maar die blijken dus niet voldoende.

In tegenstelling tot in het buitenland loost de NS de behoefte van de treinreizigers op de rails. Op keerpunten, zoals in Leeuwarden en Maastricht, worden de toiletten in de treinen schoongemaakt. Daarbij komen ook de zeepresten op het spoor terecht.Kostbare ombouw

De NS zegt bezig te zijn met een gesloten toiletsysteem omdat dat vanuit milieuoogpunt sinds kort wettelijk verplicht is. De spoorwegen waarschuwen echter dat het nog jaren kan gaan duren voor er biotoiletten in de treinen zitten. Volgens een woordvoerder is het een 'kostbare en tijdrovende operatie', doordat duizenden treinen moeten worden omgebouwd en er op de stations voorzieningen getroffen moeten worden om de toiletten leeg te kunnen halen.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat stelt een onderzoek in en denkt over een paar maanden met een conclusie te komen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%