Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlanders dol op eigen afkomst

14 JAN 2008

RIJSWIJK - Nederlanders zijn dol op hun persoonlijke geschiedenis. Organisaties voor stamboomonderzoek zien het aantal aanvragen voor hulp bij het onderzoeken en opstellen van een stamboom al jaren gestaag toenemen. Ook de websites van de verschillende organisaties voor stamboomonderzoek zien de bezoekersaantallen sterk stijgen.

De grootste website, genlias.nl, had in 2006 717.000 unieke bezoekers. Vorig jaar was dat aantal met 31 procent gestegen tot 937.000 unieke bezoekers. Afgelopen jaar werden via de site ruim zestien miljoen zoekvragen ingetikt, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal aktes dat op de website te raadplegen is, neemt navenant toe. Vorig jaar waren bijna elf miljoen aktes na te slaan.

De website van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) had in 2006 nog 100.000 bezoekers, op het moment zijn dat er 1000 per dag. Waar het hebben van een stamboom vroeger iets voor de adel was, is dat nu voor iedereen weggelegd. De grote belangstelling voor ons verleden zou zijn ingegeven door het hogere opleidingsniveau, de algemene interesse in het verleden, de beschikking over meer vrije tijd, maar vooral door de komst van internet.

„En we hebben er in Nederland een goed klimaat voor”, zegt een woordvoerder van de NGV. Alle archieven in Nederland zijn namelijk gratis toegankelijk. De NGV is dan ook in grootte de tweede club van zijn soort in Europa. De NGV wil nu 'inspringen' op de groep nieuwe Nederlanders. „In de landen van herkomst zijn vaak niet zulke goede bronnen. Nu kunnen we uit de overlevering veel vastleggen voor later.”

Afgelopen september werd de site watwaswaar.nl gelanceerd, zodat mensen kunnen uitzoeken waar de voorouders woonden en bijvoorbeeld welke huizen in hun bezit waren. Want als mensen eenmaal in het verleden duiken, weten ze nauwelijks van ophouden. „Van de bezoekers van genealogische sites komt het merendeel na het eerste bezoek dagelijks terug”, weet een woordvoerster.

Ook het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) springt in op de toenemende populariteit van stamboomonderzoek. Zo komen eind deze maand veel meer gegevens beschikbaar via de website. „We hebben alle familieadvertenties vanaf eind 18e eeuw gedigitaliseerd. Maar bijvoorbeeld ook het algemene politieblad vanaf 1852.” Handig voor wie wil weten of er veroordeelden of deserteurs in de familie voorkomen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%