Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Afghanen wellicht naar de rechter

29 JAN 2008

AMSTERDAM - Advocate Liesbeth Zegveld buigt zich op verzoek van Afghaanse nabestaanden van slachtoffers van luchtaanvallen in Uruzgan over de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen.

Ze onderzoekt of sprake was van schending van het oorlogsrecht, overweegt het indienen van schadeclaims en vindt dat de nabestaanden in elk geval het recht hebben de feiten te kennen.

Dat heeft zij dinsdag gezegd naar aanleiding van een verhaal dat deze week in de Nieuwe Revu verschijnt. De raadsvrouw kreeg het verzoek toegespeeld van journalist Arnold Karskens, die voor het blad werkt. Het gaat om een Afghaan die tijdens bombardementen op 25 september in het gehucht Kakrak een dochter en twee broers verloor, alsmede om nabestaanden van 22 slachtoffers van een bombardement op een gehucht in de buurt van Chora.

Naar de bombardementen op Chora loopt nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie in Arnhem. De bombardementen op Kakrak waren het gevolg van luchtsteun die werd gegeven aan een poging van het Afghaanse leger samen met Amerikanen een Taliban-rechtbank tegen te houden die bezig was executies uit te voeren, zo laat Defensie weten. Het ging echter niet om Nederlands luchtsteun.

Volgens Zegveld zijn er veel slachtoffers gevallen bij de bombardementen. „Het Joegslavië Tribunaal heeft eerder vastgesteld dat aantallen slachtoffers indicatief zijn voor het schenden van oorlogsrecht en dat het waarschijnlijker is daar er sprake van is als er grote aantallen slachtoffers zijn.”

Het ministerie van Defensie stelt dat er nog geen contact was met de advocate. Defensie heeft zowel in Chora als in Kakrak contact gezocht met de bevolking en maakte een inventarisatie van de schade. „Mocht er bij de bevolking in Uruzgan het gevoel bestaan dat hen onrecht is aangedaan, dan zullen we er naar kijken”, stelt een woordvoerder.

Uit antwoorden op Kamervragen blijkt dat militairen van de Task Force Uruzgan na afloop van de bombardementen 66 graven aantroffen, waarvan 33 van vrouwen en kinderen. Volgens Defensie is het reëel te veronderstellen dat het merendeel is omgekomen bij de gevechten op 25 september. Dat kan volgens het ministerie niet door Nederlandse luchtsteun zijn gebeurd.

In Chora verloren volgens diverse rapporten tientallen Afghanen het leven. Hoeveel daarvan door Nederlands vuur om het leven kwamen is volgens Defensie niet te achterhalen. Volgens de VN en de Afghaanse mensenrechtenorganisatie Aihrc lijkt minstens driekwart van de zestig tot zeventig burgerdoden te zijn gevallen door de luchtsteun en de artillerie van de ISAF-troepen, die door onder Nederlands commando vielen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 526.29
+ / - +0.39%