Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Homo met het gezicht van Mohammed

29 NOV 2007

Het Haags gemeentemuseum gaat een seksueel getint kunstwerk exposeren waarin twee homo’s zijn te zien die maskers dragen van de islamitische profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali. Voor gelovige moslims is dat een doodzonde.

Voor gelovige moslims ligt zo’n werk gevoelig omdat de meesten menen dat de profeet Mohammed niet mag worden afgebeeld, laat staan in de context van homoseksualiteit, meldt De Pers.

"Rond homoseksualiteit blijkt het duidelijkst de hypocriete houding in de islamitische wereld tegenover seks", aldus maakster Sooreh Hera. " Homo’s worden in landen als Iran en Saoedi-Arabië keihard aangepakt, terwijl het daar heel gewoon is voor getrouwde mannen om seks te hebben met andere mannen. Maar dat blijft verborgen", zegt de kunstenares tegen De Pers.

Filmpje

Hera fotografeerde meerdere homo's en die foto's maken onderdeel uit van een filmpje. Twee homo's zijn van Iraanse komaf. "Zij wilden niet herkenbaar in beeld en dragen dus maskers. Om de hypocrisie in de moslimwereld aan de kaak te stellen, heb ik de gezichten van Mohammed en Ali gebruikt", aldus Hera.

Sinds de moord op Theo van Gogh en de rellen over de Deense Mohammedcartoons springen sommige kunstenaars en instellingen terughoudend om met de islam. Toch wil het gemeentemuseum het werk wel laten zien. "Als museumdirecteur hanteer ik geen politieke criteria. Bij eventuele veiligheidsrisico’s sta ik niet stil. Ik vond het gewoon bijzonder werk ", aldus directeur van Krimpen.

Zeven kunstenaars

De expositie is te zien van 15 december 2007 tot en met 3 februari 2008. Hera is één van de zeven veelbelovende kunstenaars die een kabinet in het museum mogen inrichten.

De zeven kunstenaars zijn dit jaar afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Bekijk de gallerij op de website van Sooreh Hera

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%