Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Agenten en docenten gewond bij leerlingenstaking

26 NOV 2007

Een puberopstand van stakende scholieren is op tientallen plaatsen in ons land uit de hand gelopen. De ME moest op veel plaatsen ingrijpen. In Amsterdam raakten twee agenten gewond.

De acties waren agressiever dan afgelopen vrijdag. In Amsterdam werd met vuilniszakken, fietsen en eieren gegooid. Verder trokken de 'actievoerders' een spoor van vernieling achter in de wijk de Pijp. De politie arresteerde in Amsterdam 21 scholieren voor openlijke geweldpleging en vernielingen. Een agent kreeg een klap op zijn hoofd, een ander werd verwond met een snee in zijn gezicht.

Burgemeester Job Cohen is zeer ontstemd over de rellen. „Hij heeft er geen goed woord voor over”, aldus zijn woordvoerder. „Op deze manier gooien de scholieren hun eigen glazen in.”

In Tilburg raakten drie docenten gewond toen ze werden belaagd door leerlingen van een andere school. De leraren werden geschopt en geslagen. De politie stelt een onderzoek in naar de daders.

In Panningen (Limburg) raakte een scholiere gewond bij de acties. Ze viel van een muurtje.

Bij de staking van ruim duizend middelbare scholieren in het centrum van Bussum was de sfeer was zo grimmig dat de politie pepperspray en wapenstokken moest gebruiken. Bij het stadhuis liepen jongeren over auto's.

Het treinverkeer tussen Naarden-Bussum en Hilversum heeft veertig minuten stil gelegen door scholieren die op de rails gingen staan. De Hema heeft vanwege de overlast de deuren anderhalf uur moeten sluiten. Er werd met eieren gesmeten, leerlingen namen winkelvlaggen mee en staken prullenbakken in brand. Ook werd (zwaar) vuurwerk in de mensenmassa gegooid en later ook naar de politie.

Op veel scholen zoals het Jan van Egmondcollege in Purmerend zijn de hekken dichtgegaan om te voorkomen dat de pubers toch de straat opgaan. In veel gevallen klommen ze gewoon over het hekwerk heen om te gaan protesteren.

Op het Leidse Stadhuisplein stonden 1000 boze leerlingen die vuurwerk en eieren gooiden. De politie van Leiden greep rond het middaguur in toen er jongeren riepen 'Hamas Hamas, joden aan het gas', zo meldt het Leidsch Dagblad op de site. Ook werd een hekwerk uit de grond gewrikt. Verder werd een winkelruit ingegooid. Twintig agenten slaagden erin vier arrestatie te verrichten.

Zo'n 2.000 scholieren gingen de straat op in Alphen aan den Rijn. De politie had vijf busjes met ME achter de hand. Het nieuwe Scala College is bestormd, want daar mochten de leerlingen niet weg.

In Hoorn verrichte de politie drie aanhoudingen tijdens de scholierenstaking. Hier waren ongeveer 150 leerlingen de straat op gegaan. Ook hier waren behalve de scholieren ook jongeren aanwezig die de confrontatie zochten met de politie en strafbare feiten pleegden. Daarom werden ook in Hoorn mensen opgepakt. Een jongen werd aangehouden voor een poging een parkeerautomaat met vuurwerk op te blazen. Ook gingen ramen aan diggelen bij het station en werd vuurwerk afgestoken.

in Rotterdam voeren leerlingen van verschillende scholen actie op de Coolsingel. Enkele honderden jongeren hebben zich daar maandag verzameld.

Op het Lauwers College in Buitenpost drukten actievoerende leerlingen op het brandalarm om iedereen naar buiten te krijgen. Vanaf het plein trok een grote groep door het dorp. In Heerenveen werden arrestaties verricht.

Ook in de regio Rotterdam en de Drechtsteden zijn stakingen gaande van scholieren. Onder meer in Brielle, Capelle aan den IJssel, Spijkenisse en Dordrecht hebben zij de schoolbanken verlaten.

Ruim 200 protesterende scholieren kwamen in Den Haag bijeen voor het gebouw van de Tweede Kamer. Enkele leerlingen op het Plein gooien eieren naar de hoofdingang van de Tweede Kamer. De ME dreef de scholieren uiteindelijk uiteen.

Ook in Velsen en Haarlem gingen leerlingen de straat op. In Haarlem werden raddraaiers gearresteerd. In Hoofddorp werd een ruit van een bibliotheek ingegooid en één scholier gearresteerd.

In Alkmaar werd op het Canadaplein gestaakt. Er werden dertien relschoppers aangehouden. De aanhoudingen waren onder meer voor het opblazen van een putdeksel, het vernielen van een raam van een auto, baldadigheid en het slaan en beledigen van politieagenten. Volgens de politiewoordvoerder liepen niet alleen stakende scholieren mee, maar ook jongeren die uit waren op een confrontatie met de politie en strafbare feiten pleegden.

De sfeer in Ede was volgens Omroep Gelderland 'rellerig'. De politie hield ook een aantal vandalen in Amersfoort aan.

Ook bij het Hillesum College in Deventer verlieten groepjes studenten de school. Het college heeft al gezegd dit als ongeoorloofd verzuim te beschouwen.Scholieren in Apeldoorn voerden eveneens actie. In Zwolle, Deventer en Hengelo werden acht scholieren gearresteerd. De directie van OSG in Hengelo geeft 'de media' de schuld van het eiergooien. De media zouden de scholieren op het idee gebracht hebben.

In Zeeland is het onrustig in Goes, Middelburg en Terneuzen . In Goes is opgeroepen om vanmiddag te demonstreren op de Markt.

Leerlingen van het Cambreurcollege in het Brabantse Dongen liepen alle vestiging af om medeleerlingen op te pikken. De leerlingen klommen zelf over de afgesloten hekken.

In Breda-Noord richtten stakende jongeren kleine vernielingen aan maar er werden geen aanhoudingen verricht.

150 scholieren in Roosendaal stonden voor het stadhuis. Enkele drongen naar binnen en richtten vernielingen aan. Eentje werd aangehouden.

Leerlingen in Oosterhout richtten vernielingen aan op straat; een aantal auto's werd beschadigd, ook werd straatmeubilair vernield. Daar zijn geen arrestaties verricht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%