Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Aanklacht tegen de Koran

Provocerende film Wilders

27 NOV 2007 Paul Jansen

In regeringskringen is grote beroering ontstaan over filmplannen van Geert Wilders. De PVV-leider werkt in stilte aan een provocerende tv-film over de Koran, die eind januari op de Nederlandse buis moet verschijnen.

Dit wordt in kringen rond het kabinet gemeld. De film is een aanklacht tegen de Koran. Geschriften uit het heilige boek voor moslims zullen beeldend voor de camera worden gebracht, mogelijk in een 'Submission-achtige' stijl. Die film van Theo van Gogh leidde tot woedende reacties in moslimkringen. De filmmaker werd kort na de verschijning ervan in 2004 door een radicale moslim in Amsterdam vermoord.

Verscheuren

Wilders bevestigt desgevraagd dat hij aan een film werkt waarin de Koran centraal staat. "In de film leidt dat tot iets", aldus de politicus, die niet wil zeggen of hij de Koran bijvoorbeeld verscheurt, dan wel verbrandt. "Ik wil daar niets over kwijt. Mensen moeten maar kijken."

De filmplannen van Wilders hebben in kabinetskringen voor grote onrust gezorgd. Naast veiligheidszorgen in ons eigen land zou het gevaar kunnen bestaan van anti-Nederlandse acties in de islamitische wereld na het verschijnen van de film. Achter de coulissen wordt op Wilders ingepraat door drie betrokken departementen: Buitenlandse Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken. Ook de nationaal coördinator terrorisme bestrijding, Tjibbe Joustra, is bij de gesprekken betrokken. Een woordvoerder van Justitie zegt dat "het kabinet alles in het werk stelt om voorbereid te zijn op een plotseling heftige discussie in binnen- en buitenland." Wilders zei eerder dat moslims de helft uit de Koran moeten verscheuren als zij in Nederland willen blijven. Ook noemde hij het boek de islamitische 'Mein Kampf'. De PVV-leider praat nog met een tv-zender over uitzending van het werk. Anders wil hij het via de zendtijd voor politieke partijen op tv lanceren.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%