Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Vrijheid van museum niet in geding'

03 DEC 2007

DEN HAAG - De vrijheid van het Gemeentemuseum in Den Haag is niet in het geding, ondanks dat het een aantal kunstwerken heeft teruggetrokken die beledigend zijn voor moslims. Dat heeft Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, maandag gezegd.

Het Gemeentemuseum besloot vrijdag een aantal kunstwerken van de Iraanse kunstenares Sooreh Hera terug te trekken uit een tentoonstelling. Het project Adam en Ewald van Hera toont twee homoseksuele mannen met maskers van de profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali.

Siebe Weide respecteert de keuze van het museum. „Musea in Nederland hebben zelf de vrijheid om te kiezen wat zij tentoonstellen. Zij hebben ook de keuze om iets niet te tonen, als zij menen dat iets beledigend is.”

Als de vrijheid van het museum in het geding zou zijn, "hadden wij direct op de barricades gestaan”, aldus Weide.

Hera reageerde eerder teleurgesteld op de keuze van het museum. Zij vindt dat het museum „voor angst kiest”, door de foto's niet te exposeren. „Kennelijk beslist een islamitische minderheid wat er in het museum te zien is”, aldus de kunstenares.

PVV-leider Geert Wilders vroeg maandag in schriftelijke kamervragen aan de minister Plasterk (cultuur) wat hij van de zaak vindt. Hij noemt de afweging van het Gemeentemuseum „bang en laf“ en meent dat het museum een „een krachtige veroordeling verdient”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.1 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 528.5
+ / - +0.14%